La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turisme i economia

-

Preocupa, i molt, l’evolució del turisme estranger durant aquest estiu. L’associació Exceltur d’empreses del sector turístic va confirmar ahir la sobtada frenada que han patit les reserves de l’exterior en les dues últimes setmanes com a conseqüènc­ia del rebrot de la variant delta de la covid a Espanya, el que ja es qualifica com una cinquena onada dels contagis. La recomanaci­ó dels governs del Regne Unit, França i Alemanya –entre d’altres– sobre els riscos sanitaris d’Espanya comencen a provocar el seu efecte, ja que aquests tres països són els principals emissors de turisme cap a la península Ibèrica i les illes. El turisme nacional, en canvi, manté un elevat nivell de demanda de reserves.

Malgrat la cinquena onada d’infeccions per covid a Espanya, la situació del sector turístic és dolenta però no tan dramàtica com la de l’any passat. Per tant, si els rebrots de la covid no es compliquen més en les properes setmanes, el sector començarà a recuperar-se aquest estiu, però amb nivells molt allunyats dels d’abans de la pandèmia. El producte interior brut turístic va ser el 2019 de 154.500 milions i enguany amb prou feines s’arribarà als 82.000 milions.

És urgent, per tant, com es reclama des del sector, una reacció immediata, tant del Govern central com del conjunt del país, per millorar la imatge d’Espanya i allunyar-la de l’estat actual d’alarmisme que s’ha creat. Prop de la meitat de la població espanyola està vacunada i a l’agost s’arribarà fins al 70%, i això hauria de posar-se en relleu. La millora urgent de la imatge d’Espanya és gairebé una qüestió estratègic­a per a la recuperaci­ó econòmica i la creació d’ocupació, atesa la importànci­a del sector en el conjunt de l’economia. Paral·lelament cal reiterar l’exigència que es mantinguin les mesures de prevenció de contagis entre la població.

A part dels rebrots de la covid, preocupa també l’intens augment de la inflació, que al juny s’ha mantingut en el 2,7% en el conjunt de l’Estat, i que redueix el poder adquisitiu dels salaris, encara que es confia que s’equilibri els propers mesos.

La delicada situació que travessa el primer sector econòmic del país, que és el turisme, serà clau perquè l’economia pugui recuperar-se més de pressa. Entitats com el BBVA Research, malgrat tot, han elevat la seva previsió de creixement econòmic fins al 6,5% davant el 5,5% anterior. La raó, segons assenyala el seu informe sobre conjuntura presentat ahir, és que el consum interior ha començat a augmentar amb més força del previst i exerceix de principal motor de l’activitat.c

Preocupaci­ó per l’impacte del rebrot de la covid en la caiguda de reserves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain