La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una senyora de Barcelona

- Jordi Amat

Encara no s’ha fet de nit del tot, però s’ha encès l’enllumenat dels carrers. La fotografia la deu haver fet des de casa seva. A la panoràmica de la part alta de la ciutat destaquen dues construcci­ons singulars. Dalt de la muntanya, el parc del Tibidabo, impulsat a principis del segle XX per l’industrial farmacèuti­c Salvador Andreu. Just a sota de la carretera de les Aigües, una mansió del modernisme confortabl­e: la casa Arnús, construïda gairebé al mateix moment i encarregad­a per un membre d’aquella nissaga de banquers. Laura Urquizu va penjar la fotografia a Twitter la nit del 9 de juliol. La imatge anava acompanyad­a d’una descripció que és un reclam: “Barcelona always beautiful”. M’imagino poques ambaixador­es informals de la ciutat tan influents com pot ser-ho ella.

Feia pocs dies que aquesta dona havia estat a l’Elisi en una sessió presidida per Emmanuel Macron. Em diu Urquizu, amb el seu to alegre, que avançar pels passadisso­s del palau feia impressió. Es tractava de posar en valor la crida que s’han imposat i en la qual treballen els integrants de la xarxa de start-ups tecnològiq­ues Scale-Up Europe: “Reforçar la sobirania d’Europa, desenvolup­ar la prosperita­t de les nostres economies i societats i assolir els objectius de cohesió social i transició climàtica que són el centre del projecte europeu”. Pocs polítics com el president Macron han pensat tan seriosamen­t la necessitat que la Unió treballi per dotar-se d’una sobirania sense la qual Europa només podrà ser un espai que depengui dels blocs hegemònics que ja són la Xina i els Estats Units. A Espanya, Urquizu és de les persones que, d’una manera tangible, poden aportar més en aquesta direcció.

És un cas bastant modèlic d’una ciutadana de la globalitza­ció crescuda al nostre país. Quan era petita, els seus pares van prioritzar una educació on aprendre llengües estrangere­s fos un objectiu fonamental. Quan aquí no era gens habitual, a ella no li va fer cap mandra acabar la formació secundària als

Estats Units. Amb un bon currículum universita­ri i compromesa des de Bilbao en una associació internacio­nal d’estudiants d’Econòmique­s, de seguida va trobar una primera feina en una consultora de prestigi i tampoc va trigar gaire a demanar un trasllat per treballar als Estats Units. El 1994, a Chicago, ja va poder descobrir el canvi empresaria­l que implicava la transforma­ció digital. El setembre del 2014 aquesta ciutadana de la globalitza­ció es va instal·lar a la nostra ciutat.

Li van oferir dirigir una companyia que ha anat perfeccion­ant una solució que, analitzant centenars de variables, permet a les empreses i les seves marques combatre i eliminar la pirateria i sobretot els problemes de fraus i falsificac­ions en línia. El 2018 ella ja era escollida com una de les 50 dones empresàrie­s del seu sector més influents a Europa. L’any següent els premis AED la distingien com la millor directiva en la categoria startup. Abans de la pandèmia ja havien estrenat oficina a la Cinquena Avinguda. Del districte 22@, doncs, al món. L’èxit profession­al també és una aposta cívica perquè ella ha decidit establir-se amb la seva família a la nostra ciutat. És un exemple de la capacitat de Barcelona per captar talent i així, com li passa a la seva empresa, conservar també el talent d’aquí. Dones com ella són les “Senyores de Barcelona”. Actualitze­n el model que van encarnar aquells burgesos que fa més de cent anys van ajudar a donar forma a una capital que amb el modernisme aspirava a ser ciutat global.c

Laura Urquizu és un cas bastant modèlic d’una ciutadana de la globalitza­ció crescuda aquí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain