La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuba, dictadura i excuses

- Joaquín Luna

Cuba està entrant en la història com l’illa de les excuses, el primer Estat sostingut en mentides i una taca en la consciènci­a de l’esquerra europea, que no s’ha atrevit mai a dir les coses pel seu nom, i així li ha anat a Cuba.

De l’1 de gener del 1959 fins avui, el castrisme ha explotat el mite –fals– de l’abans i el després. Aquell dia en què els guerriller­s van prendre l’Havana, els índexs de desenvolup­ament eren molt superiors als d’Espanya i infinitame­nt millors que els dels veïns. Ningú no defensa la dictabland­a de Fulgencio Batista –que havia indultat Fidel tres anys després de ser jutjat–, però convé començar pel principi, com diria Pepe Isbert.

Com la Unió Soviètica o la Xina, el castrisme s’ha passat l’existència de campanya en campanya, de rectificac­ió en rectificac­ió, i és l’únic dels tres que nega la realitat: el comunisme és ineficàcia econòmica i repartimen­t de pobresa.

Quan Castro va arribar al poder, Cuba tenia un desenvolup­ament molt superior al d’Espanya

L’URSS va provar de reformar-se i es va ensorrar. La Xina, gràcies a Deng Xiaoping, va girar cap al 1978 i ha adoptat reformes valentes amb un pacte social no escrit: partit únic a canvi de prosperita­t econòmica.

Fidel Castro va observar aquests canvis i va triar la pitjor via, la més mesquina: ni Gorbatxov ni Deng Xiaoping. Don Tancredo, mantenir el poder, sense ni tan sols deixar unes directrius pòstumes per millorar la vida del poble. Ja han passat cinc anys i el resultat apunta: el PC no sap què fer, tret d’intimidar i aferrar-se a un model ineficaç. Hi ha sanitaris cubans a Veneçuela, Andorra o Itàlia –covid obliga–, però sempre han faltat llits i fàrmacs a Cuba, tot i que encara hi ha qui ho nega.

Amb l’excusa de l’“imperialis­me ianqui”, ni Fidel ni Raúl Castro i encara menys Díaz-Canel no s’han molestat a imitar la Xina, amb un pragmatism­e que sempre ha incomodat el règim cubà. Les relacions són nul·les malgrat tot el que podria ensenyar-los Pequín.

L’esquerra europea ha creat un monstre a força de disculpar-li tot al fill consentit. I d’etiquetar de reaccionar­is els que van advertir fa anys que Cuba era una dictadura pura i dura, més ineficaç i nociva per cert que les de Pinochet o Franco.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain