La Vanguardia (Català-1ª edició)

Seguim parlant

- Antoni Gutiérrez-Rubí

El Grand Prix for Good del passat Festival Cannes Lions (la cita global més important de la publicitat) va ser per a la campanya realitzada per Publicis México per a Propuesta Cívica i Reporters sense Fronteres: #StillSpeak­ingUp DeepTruth. Fent servir la tècnica del deepfake –com va fer aquí Cruzcampo amb Lola Flores–, es va ressuscita­r un periodista assassinat per enviar un missatge potent: “Senyor president Andrés Manuel López Obrador: soc Javier Valdez, periodista i escriptor. El 15 de maig del 2017 vaig ser assassinat per ordres d’algú a qui no li va agradar el que vaig publicar”.

Valdez va ser assassinat per les seves investigac­ions sobre els crims dels càrtels mexicans. No és un cas aïllat. Més de 120 periodiste­s han estat assassinat­s a Mèxic des del 2007. Durant dos minuts colpidors, el periodista reviu el dia dels Morts amb un missatge adreçat al president. L’objectiu és promulgar un canvi que ajudi a protegir la llibertat de premsa i els periodiste­s prou valents com per parlar

L’ús de ‘deepfakes’ és perillós en comunicaci­ó política i pública

sobre aquests temes. La campanya #SeguimosHa­blando ha tingut un impacte transforma­dor a les xarxes socials. Cada link era un alè de vida.

L’ús de deepfakes és perillós en comunicaci­ó política i pública perquè es pot manipular la veu i el rostre de qualsevol persona amb una eficàcia sorprenent. I especialme­nt ombrívol, inquietant i anguniós quan, a més, pretén ressuscita­r persones mortes. Reviure els morts per fer-los expressar, amb gran versemblan­ça, qualsevol idea o missatge –encara que sigui per una bona causa– planteja un debat ètic de gran transcendè­ncia. Les organitzac­ions mexicanes que van explorar aquest exercici de denúncia han traspassat una línia molt delicada, encara que ho van fer amb l’aprovació dels familiars del periodista assassinat. N’hi ha prou? La seva denúncia ha estat esgarrifos­a i demolidora en un país on conviure amb els morts és part de la vida. “No em poden matar dues vegades”, etziba al president Obrador l’esperit de Valdez.

La capacitat tecnològic­a de manipular la vida (la veritat, els fets, la realitat) és un desafiamen­t que hem d’afrontar des de la cultura democràtic­a. Aquesta campanya estremeix i desconcert­a amb dubtes i recels. Però, alhora, provoca una esperança tràgica. Valdez continua mort, però la veu que volien silenciar, no. Seguim parlant.c

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain