La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya demana un toc de queda als 158 municipis amb més casos

-

de reunió a 10 persones i la prohibició de beure i menjar al carrer ja entren en vigor avui, després que ahir les avalés el TSJC.

Ahir a Catalunya hi havia 1.185 hospitalit­zats per covid, com si s’hagués retrocedit dos mesos. D’aquestes persones, 219 són a les ucis, i la directora del Catsalut, Gemma Craywincke­l, va dir que s’arribarà a 300 d’aquí una setmana. S’hospitalit­za més gent de menys de 50 anys que més gran d’aquesta edat. Fins i tot n’hi ha dues de menys de 10 anys. Dels hospitalit­zats pel virus, només un 16% estan vacunats amb pauta completa (un 7,8% dels crítics) i un 13% amb una dosi (14,6% a les ucis). Un 71% no estan vacunats, un 77,6% a les ucis, la majoria per tenir edats en què falten moltes injeccions.

Craywincke­l va destacar que les hospitalit­zacions creixen, però als CAP s’han més que triplicat les visites pel virus, dilluns fins a 47.867. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va assenyalar que la variant delta ja causa un 84,2% de contagis. Aquesta soca, més contagiosa, a més de la socialitza­ció més gran pel començamen­t de l’estiu, el final del curs i les seves festes, viatges i revetlles van formar una “tempesta perfecta” que explica l’explosió de casos en menys de tres setmanes entre joves no vacunats, va dir. Va defensar que sense la vacunació la pressió hospitalàr­ia seria més elevada. I que quan es van aixecar les restriccio­ns ho permetien les dades epidèmique­s.

Ara que han empitjorat es tornen a adoptar. Segons Cabezas i Craywincke­l, “des del punt de vista estricte de Salut” calen mesures més dràstiques que les que s’apliquen avui. El conseller Josep Maria Argimon ja va dir que no creia que n’hi hagués prou. Salut ha treballat per justificar amb dades epidèmique­s el toc de queda davant els jutges.

La incidència és un argument de pes: 979 casos per 100.000 habitants ahir a Catalunya . Entre els joves de Barcelona ciutat arribava a 4.130. Si Catalunya té 800.811 casos confirmats de covid des de l’inici de l’epidèmia, 100.000, un de cada vuit, s’han registrat en aquesta explosió des de finals de juny. A més, “ha baixat la capacitat per vacunar”, es va lamentar Cabezas, ja que arriben la meitat de dosis (menys de 400.000 setmanals) que al juny, quan Pfizer va fer enviaments extra. Amb tot, s’acaba de posar la segona dosi als de 60-69 anys i la setmana que ve s’avançarà amb les primeres dosis entre els més joves. S’han injectat 8 milions de dosis i un 48% de la població està immunitzad­a.

Salut estima que hi haurà 300 pacients a l’uci una altra vegada; un 77% dels crítics no estan vacunats

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Gent passejant i prenent alguna cosa en una plaça de Sant Cugat; des d’avui l’activitat s’acabarà a les 0.30 hores i amb toc de queda, no es podrà sortir a la nit
MANÉ ESPINOSA Gent passejant i prenent alguna cosa en una plaça de Sant Cugat; des d’avui l’activitat s’acabarà a les 0.30 hores i amb toc de queda, no es podrà sortir a la nit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain