La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TSJ tomba el toc de queda a les Canàries malgrat l’acord de la Fiscalia

El Govern canari hi presentarà recurs perquè entén que és l’eina més eficaç

- SILVIA FERNÁNDEZ Las Palmas de Gran Canaria

La sala Contencios­a Administra­tiva del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries (TSJC) va denegar ahir la petició del Govern de les Canàries d’imposar un toc de queda a les illes amb nivell 3 i 4 entre les 0.30 h i les 6 h del matí. La mesura només hauria afectat Tenerife, que és l’illa amb pitjor situació epidemiolò­gica i que està en fase 3 amb possibilit­at de passar avui a 4, el nivell màxim. El rebuig del TSJC va coincidir amb una jornada rècord de contagis, amb 634 nous casos a les illes, on la incidència acumulada a 14 dies és de 266,2.

L’òrgan judicial rebutja la mesura per segona vegada, després que el 9 de maig resolgués en el mateix sentit i la seva decisió fos avalada pel Tribunal Suprem. Aquesta vegada ho fa malgrat haver-se pronunciat a favor de la mesura la Fiscalia del TSJC. La sala considera desproporc­ionat restringir la lliure circulació de les persones per evitar els botellots, que és l’objectiu principal del Govern de les Canàries perquè són un dels principals focus de contagis entre els joves.

El TSJC considera que amb aquesta mesura “no s’impedeixen” i apunta que hi ha altres mecanismes “menys lesius” per aconseguir-ho a través de la llei d’Activitats Classifica­des i Espectacle­s Públics o la llei de Protecció de la Seguretat Ciutadana. A més a més, segons recull la interlocut­òria i entén l’òrgan judicial, la situació de la pandèmia actual no acredita “un perill tan greu i imminent per a la salut i la capacitat assistenci­al” que justifiqui el toc de queda.

El president del Govern de les Canàries, Ángel Víctor Torres, va lamentar la decisió del TSJC

L’Alt Tribunal considera que la “situació no és tan greu” i que hi ha altres instrument­s

i va avançar que recorrerà davant el Tribunal Suprem. Segons va indicar, el toc de queda és una “eina eficaç” per lluitar contra la cinquena onada de la pandèmia amb menor impacte en l’activitat econòmica. En el mateix sentit es va expressar el conseller de Sanitat, Blas Trujillo, que va qualificar la decisió judicial de “clatellada”. “Ens han tret l’eina més potent juntament amb la vacunació per fer front als contagis”, va indicar.

El sector turístic va reclamar mesures més contundent­s per controlar els contagis i mantenir fora de perill la temporada d’hivern, que arrencarà a l’octubre. Entre d’altres, tancar parcs i espais on es puguin fer reunions nocturnes i prohibir la venda d’alcohol a partir de les 22 hores al comerç.c

 ?? BLANCA GISPERT ?? El sector turístic, Tenerife a la imatge, vol mesures per salvar la campanya d’hivern
BLANCA GISPERT El sector turístic, Tenerife a la imatge, vol mesures per salvar la campanya d’hivern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain