La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els positius en els test d’antígens de les farmàcies s’hauran de fer una PCR

Moderna duplica l’entrega de vacunes a l’agost per aconseguir immunitzar el 70%

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Els casos positius detectats en els tests d’antígens que es podran adquirir a les farmàcies s’hauran de fer una PCR o similar en un centre de salut per corroborar el resultat. Ho va indicar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va reconèixer que, dies abans de l’aprovació de la norma que permet la venda en farmàcies, continuen les converses amb el Col·legi de Farmacèuti­cs per decidir com es faran aquestes proves i, sobretot, com es farà arribar la informació dels casos positius a les autoritats sanitàries de cada comunitat. No ferho impediria comprovar si la positivita­t és real i els consegüent­s rastreig de contactes i seguiment de la quarantena.

Darias no va voler revelar el preu d’aquests tests, encara que va assegurar que serà “assequible” per a la població. Fonts sanitàries regionals van indicar a aquest diari que el preu que s’estudia se situa per sota dels deu euros.

La ministra va reconèixer ahir que la situació epidemiolò­gica en aquest moment és preocupant i va insistir que la solució més efectiva per parar l’explosió exponencia­l dels contagis és vacunar i vacunar. Però, per molt que s’intenti immunitzar a tota velocitat, hi ha un límit, la disposició de vacunes, cosa que demanen algunes comunitats.

Al Consell Interterri­torial de Salut, el Ministeri de Sanitat va avançar que, en contra del que s’havia previst, a l’agost no hi haurà una disminució de vacunes, gràcies a Moderna, que lliurarà uns quatre milions de dosis aquell mes i les augmentarà al setembre.

Això permetrà arribar a la immunitat del 70% de la població abans que s’acabi el mes i continuar amb la vacunació dels més joves per completar la pauta (es calcula que a mitjans d’agost un 90% de les persones d’entre 20 i 29 anys tindran almenys una dosi).

Es considera que aquest 70% permetrà controlar la pandèmia, ja que es considera que permet la immunitat de grup (tot i que ara s’amplia aquest percentatg­e una mica més per la variant delta). En aquest sentit, el director del laboratori de coronaviru­s del Centre de Biotecnolo­gia del CSIC, Luis Enjuanes, va pronostica­r ahir que a

Espanya la immunitat de grup no s’aconseguir­à fins a la tardor, i s’ha mostrat partidari de fer d’alguna manera obligatòri­a la vacunació contra la covid.

En una entrevista a RAC1, Enjuanes ha dit: “Una vacunació es pot fer obligatòri­a quan és un problema social de salut general. El més normal és que no ho sigui, però quan està en risc la salut de la població es pot fer obligatòri­a. Per això hi ha les autoritats”.

Paral·lelament, les comunitats autònomes continuen adoptant mesures de control de la pandèmia per aconseguir estabilitz­ar els casos, que continuen desbocats. Ahir la incidència acumulada a 14 dies va arribar als 469,5 casos per 100.000 habitants (a 7 dies, 270 casos), i, en el cas de les persones

Luis Enjuanes pronostica que la immunitat de grup no s’aconseguir­à fins a la tardor

El preu dels tests d’autodiagnò­stic serà “assequible”, per sota dels deu euros, segons fonts sanitàries

de menys de 19 anys i les d’entre 20 a 29, se situen en xifres escandalos­es, amb 1.252 i 1.508 casos per 100.000 habitants, respectiva­ment.

Catalunya és el territori amb més incidència, però ahir es va exposar al si del Consell Interterri­torial la preocupaci­ó per una altra comunitat, la de Castella i Lleó, que presenta la incidència més alta entre les persones de 20 a 29 anys de tot Espanya: 3.514 casos per 100.000 habitants entre els de 20 i 29 anys.

Davant la disparitat de les decisions dels tribunals superiors de Justícia (ahir el canari no va avalar el toc de queda proposat pel Govern de les Canàries per a Tenerife), Darias va recordar que les autonomies poden anar al Tribunal Suprem perquè unifiqui criteris.

Darias reconeix que el Govern no farà nous passos per aturar el virus. Creu que amb la vacunació i les mesures autonòmiqu­es s’aconseguir­à “estabilitz­ar” la situació. De totes maneres, voldrà un quant temps, el que passa des que entren en vigor les restriccio­ns fins que fan efecte. Uns deu dies.c

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ahir en roda de premsa
KIKO HUESCA / EFE La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain