La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elionor i Sofia, soles davant la fageda

La Princesa i la Infanta participen per primer cop en un acte sense els pares

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Barcelona

El seu primer acte en solitari, sense el paraigua dels pares, també ha estat una declaració de principis i una aposta per l’ecologisme i l’europeisme. Soles davant una fageda, ubicada a la serra de Madrid, la princesa Elionor i la infanta Sofia van participar ahir en un acte amb què es va clausurar la campanya #UnÁrbolpor­Europa, organitzad­a per la Unió Europea i l’associació Equipo Europa per donar suport a la lluita contra el canvi climàtic.

Les dues germanes, de 15 i 14 anys, respectiva­ment, van apostar per la causa ecologista plantant, amb un grup de 35 joves de diferents nacionalit­ats europees, sis arbres –cinc faigs i un teix– a l’espai natural protegit de la fageda de

Montejo de la Sierra (Madrid).

Com la resta dels joves que van participar en la plantada, la Princesa i la Infanta van portar roba informal: samarreta blanca de màniga curta, amb una xapa amb el símbol d’Equipo Europa, texans (esparracat­s i més cenyits en el cas de Sofia) i botes per caminar per la muntanya.

Totes dues portaven una cua alta. Sofia, que és un any i mig més petita que Elionor, ja la supera en alçada.

Elionor i Sofia sempre han estat acompanyad­es pels seus pares als actes oficials a què han assistit juntes , però la Princesa va participar sola, per primera vegada, en una cerimònia que va tenir lloc al març a la seu central de l’Institut Cervantes, on va dipositar els exemplars d’El Quixot i la Constituci­ó, que ella havia llegit en públic, a la Caixa de les Lletres.

La primera vegada que les nenes van aparèixer en un acte oficial va ser el 19 de juny del 2014 amb motiu de la proclamaci­ó del seu pare com a Rei. Des de llavors han assistit a les celebracio­ns del 12 d’Octubre i a altres actes institucio­nals. L’any passat van ser presents a l’homenatge a les víctimes de la covid, però aquest matí no seran al que, de nou, se celebrarà al pati de l’Armeria del Palau Reial.

L’acte d’ahir havia estat programat al principi per al 5 de juny, però poc abans de tenir lloc es va haver de suspendre a última hora per un temporal de pluja. Ahir va fer bon temps, però la calor es va temperar quan les dues germanes i acom

Les filles dels Reis planten un faig dins de la campanya de la UE “Un arbre per Europa”

panyants van caminar per la fageda, una espècie de passadís refrigerat de manera natural gràcies a la frondosa vegetació.

La campanya en què han participat Elionor i Sofia va sorgir a iniciativa de l’associació juvenil Equipo Europa, que va recollir el testimoni de la crida l’agost del 2019 del president del Parlament Europeu, David Sassoli, que demanava als alcaldes de tot Europa que plantessin almenys un arbre als seus respectius municipis per ajudar en la preservaci­ó del nostre planeta.

Els guies de la fageda Mario

Vega i Rocío Llanes es van encarregar d’explicar als joves participan­ts les caracterís­tiques d’aquest espai ubicat a la serra de Madrid, que el 2005 va ser declarat reserva de la biosfera. Elionor va ser la primera a plantar un faig col·locant la planta en un forat a terra. Amb els anys, el faig pot arribar als 45 metres d’alt. Tot seguit va ser la infanta Sofia qui, al costat d’altres joves, va fer la mateixa operació.

El seu primer acte conjunt i sense els seus pares pot ser també l’últim en uns quants mesos, ja que la Princesa d’Astúries se n’anirà a Gal·les (Regne Unit) a finals d’agost per estudiar batxillera­t en un internat, Atlantic College, pertanyent a la xarxa educativa Collegis del Món Unit. Abans les dues germanes, amb els Reis, passaran uns quants dies de vacances a Marivent, la residència oficial d’estiu de la família reial, ubicada a Palma.c

 ??  ??
 ?? CARLOS ALVAREZ / GETTY CHEMA CLARES / GTRES ??
CARLOS ALVAREZ / GETTY CHEMA CLARES / GTRES
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CARLOS ALVAREZ / GETTY ??
CARLOS ALVAREZ / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain