La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’absoluta llibertat creadora

Rodrigo Cortés publica ‘Los años extraordin­arios’

- LEONOR MAYOR ORTEGA Barcelona

Recorda una mica Tristram Shandy, té alguna cosa d’homèric i de dickensià, destil·la traços d’Antoine de Saint-Exupéry, ressuscita el realisme màgic, no és aliena a l’univers de Carlos Castaneda... Los años extraordin­arios (Random House), l’última novel·la de Rodrigo Cortés, és inclassifi­cable, amb moltes semblances, però diferent de totes.

Cortés explica la història de Jaime Fanjul, un home nascut a començamen­ts del segle XX, abans que el mar arribés a Salamanca, la vida del qual discorre entre intensos viatges, bruixes, fantasmes o guerres espantoses, com la que va enfrontar a Alacant amb la resta d’Espanya o la que van mantenir Holanda i França una mica en secret.

Però la de Fanjul podria haver estat una història molt diferent, bastant més anodina del que va ser: “Vaig escriure sense pla, sense propòsit, no sabia qui era en Jaime, no sabia el seu nom, ignorava si recorreria el món o es quedaria a la seva habitació per sempre més, ho decidia cada dia i ho esbrinava alhora que ell”, relata Cortés, que també és autor d’una altra novel·la, Sí que importa el modo en que un hombre se hunde (Colección de Narrativa Iría).

I partint d’aquesta “absoluta llibertat creadora”, perquè “vaig prendre la decisió de no reflexiona­r sobre res i de recollir qualsevol idea o imatge”, Cortés va escriure una novel·la sorprenent i divertida alhora que Fanjul va desenvolup­ar el seu caràcter. En Jaime es va convertir en un tipus “radical i irritant, que no fa esforços per acariciar ni perquè l’acariciïn, tot i que té dues qualitats

 ?? IRENE MEDINA ?? Rodrigo Cortés
IRENE MEDINA Rodrigo Cortés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain