La Vanguardia (Català-1ª edició)

Farhadi apuja el llistó a Canes i Ducournau sacseja amb titani

‘A hero’ i ‘Titane’, dues propostes diferents que impacten en el festival

- LA CRÒNICA ASTRID MESEGUER Canes. Enviada especial

Tres anys després de venir al festival de Canes per presentar la seva irregular pel·lícula espanyola Todos lo saben, el cineasta iranià Asghar Farhadi torna a la Croisette com un valor segur per emportar-se la Palma d’Or amb A hero, una obra amb què pretén remoure consciènci­es tornant a mirar la complexa societat del seu país, en què la reputació ho és tot, i especialme­nt una burocràcia que oprimeix els seus ciutadans. Així ens ho narra a través de la figura d’un bon home que es veu immers en un malson surrealist­a en què passa de pres a heroi i novament al més baix de l’escala social. Una redempció impossible.

Rahim (magnífic Amir Jadidi) compleix condemna per l’impagament d’un deute al seu excunyat. Durant un permís la seva parella es troba una bossa de mà plena de monedes d’or que el podria ajudar a saldar comptes i sortir finalment de la presó. Com que és un paio honest, opta per tornar l’objecte perdut a la seva propietàri­a, amb què neteja la seva reputació i es converteix en un bon samarità a ulls de la comunitat, però les múltiples traves dels funcionari­s i l’excunyat, que dubta de la seva bona acció, condueixen el protagonis­ta a un vaivé de problemes i mentides que desemboque­n directamen­t a les agitades xarxes socials.

Amb una posada en escena senzilla, ambientada a la ciutat de Shiraz, Farhadi ens empeny a reflexiona­r sobre com una persona que ha fet un acte altruista “està obligat a ser irreprotxa­ble i no cometre cap error, perquè és vigilat per les xarxes socials, omnipresen­ts entre la joventut de l’Iran”. I afegeix: “Al meu país estem disposats a perdre-ho tot per mantenir la reputació. Fas el que sigui, i Rahim arriba a cometre un acte immoral per conservarl­a”, afirma el guanyador de dos Oscars per Nader y Simin, una separación i El viajante. Tal com passa en la majoria de les seves pel·lícules, A hero parla de l’ambivalènc­ia entre la mentida i la veritat, perquè el sistema “vol mostrar les coses com a blanques o negres, però el que és bo per a un pot ser dolent per a un altre”. “Tenim dret a ser imperfecte­s”, defensa.

I per a la Palma d’Or també es postula, tot i que amb divisió d’opinions, la Titane de Julia Ducournau, segona pel·lícula d’aquesta cineasta francesa que s’ha compromès a no passar desaperceb­uda des que la seva òpera prima Crudo va causar algun desmai per com eren d’explícites algunes escenes de canibalism­e. Amb un guió elaborat per ella mateixa, Titane continua indagant en el terror corporal que

El cineasta iranià parla d’una redempció impossible, i la directora francesa, de sexe i violència

tant li interessa des del seu curt Junior (2011) per crear una obra inclassifi­cable que combina sexe amb cotxes i violència salvatge –cosa que remet irremeiabl­ement a la cinta de culte Crash, de David Cronenberg–, esquitxada de les seves dosis d’humanitat i al ritme musical de heavy metal i la popular Macarena. Allà una jove amb una placa de titani al cap que balla eròticamen­t amb els cotxes utilitza la violència com a forma de comunicaci­ó. Entre altres temes toca la por de la maternitat i les identitats de gènere.

Conscient de la polèmica que despertari­a el film, la directora sosté que “el més important no és que la pel·lícula agradi o no com que provoqui una reacció en l’espectador, que el faci reflexiona­r i que generi un debat interior”. Un debat que a les sales espanyoles es podrà encendre amb l’estrena de la pel·lícula el 8 d’octubre.c

*** **

c c c

cDesprés del segon any de contracte el futbolista podrà decidir si continua o fa les Amèriques marxant a Miami

cLaLiga espera que el Barça li presenti l’oferta definitiva per donar el vistiplau a la inscripció

cEl futbolista es va avenir des del principi a aplicar-se una rebaixa salarial la pròxima temporada

cEl Barça es veurà obligat a pactar més sortides de jugadors per complir amb el fair play financer que exigeix LaLiga

cFa setmanes que el futbolista va transmetre al Barcelona la voluntat de quedar-se al club de la seva vida. Si esgotés el seu pròxim contracte acabaria al Camp Nou amb 39 anys

Messi té corda per a estona al Camp Nou. El davanter argentí firmarà amb el Barça una renovació per a les pròximes cinc temporades. Aquesta és una de les pedres angulars del principi d’acord a què han arribat el club i el futbolista. L’accelerame­nt final per rubricar la continuïta­t del de Rosario ja està en marxa, segons va avançar L’Esportiu iva poder confirmar La Vanguardia, de fonts del club blaugrana.

L’anunci oficial serà els pròxims dies (segons algunes fonts a finals d’aquesta setmana i segons d’altres la setmana entrant) perquè queda el text final de tots els detalls. Al club blaugrana també confien a obtenir ben aviat el vistiplau de LaLiga, que espera la proposta definitiva del Barça.

D’aquesta manera, Lionel Messi continuarà al Barça, amb un salari que la primera temporada serà molt a la baixa respecte al que tenia abans. L’argentí s’abaixarà el sou aproximada­ment un 50 per cent, condició que el 10, sabedor de la complicada situació que passa el club, va acceptar des del primer moment en què es va començar a tractar la renovació per continuar al Camp Nou.

Les últimes setmanes el president blaugrana esperava amb una certa ansietat el plàcet de l’estrella per guanyar tranquil·litat en el seu projecte. Sempre clar dins d’uns límits salarials que fixa LaLiga i que tenen el Barça amb el marge de maniobra molt restringit perquè li cal continuar aprimant la massa salarial fins a aconseguir estalviar 200 milions. No en va l’entitat blaugrana està treballant perquè Griezmann torni a l’Atlètic de Madrid. L’operació inclou l’arribada del blanci-vermell Saúl Ñíguez al Camp Nou. Aquest intercanvi, que alliberari­a al Barcelona de la segona fitxa més alta de l’entitat, és una de les claus per alleugerir la massa salarial i afavorir la renovació de Messi. “La prioritat és que Messi continuï al Barcelona”, va dir Ronald Koeman fa una setmana sobre les possibles sortides del club. Ara Koeman tindrà el pilar que volia per continuar reconstrui­nt l’equip. Es posarà així el llacet a una història que es pot dir que va arrencar el 25 d’agost, quan Messi va enviar un burofax dirigit al club en què expressava la voluntat d’abandonar el Barça sense esperar a complir l’última temporada de contracte.

L’argentí estava totalment molest amb la directiva de Josep Maria Bartomeu i pensava que podia rescindir unilateral­ment el contracte en virtut d’una clàusula alliberado­ra que caducava al maig però que el davanter entenia que s’havia prolongat perquè la temporada s’havia acabat més tard del que estava previst per culpa de la pandèmia. El Barça considerav­a que la clàusula ja no estava en vigor i al final Messi no va tenir cap més remei que començar la temporada a les ordres d’un Ronald Koeman amb qui ha mantingut una bona relació. Mesos després va arribar la dimissió de Bartomeu, el procés electoral i la victòria a les urnes d’un Laporta amb qui el futbolista té més bona sintonia. Messi va debutar el 2004 amb el primer equip barcelonis­ta i suma 17 anys a l’elit d’un club al qual va arribar amb 13 per ingressar a les categories inferiors. Es tracta del millor futbolista de la història del Barcelona, guanyador de sis Pilotes d’Or, i del jugador que té els principals rècords de l’entitat, com el de gols marcats, partits jugats i títols aconseguit­s. Si continua al Camp Nou el 10 podrà compartir vestidor amb el seu bon amic Sergio Agüero, el fitxatge del qual va ser molt estratègic per intentar retenir-lo. A Barcelona continuen alguns veterans com Busquets, Piqué o Alba i s’ha convertit en mentor de joves com Pedri.

El pla inicial de Messi era jugar dues temporades més com a blaugrana i després marxar als Estats Units per acabar com a futbolista a Miami. Malgrat que firmaria ara per cinc campanyes amb el Barça, no es descarta que després dels dos primers cursos emprengui el rumb cap a l’MLS i continuï percebent un salari del Barça com a ambaixador. D’aquí cinc anys Messi en tindrà 39.

Al club ho tenen tot preparat per quan hagin de redactar el comunicat oficial.c

L’argentí va acceptar des del primer moment la rebaixa salarial del 50% que li demanava el club

 ?? CAROLINE BLUMBERG / EFE ?? Vincent Lindon fa un petó afectuós a Julia Ducournau a Canes
CAROLINE BLUMBERG / EFE Vincent Lindon fa un petó afectuós a Julia Ducournau a Canes
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain