La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una Lliga més reduïda

Futbol Luis Rubiales vol una competició amb menys jornades i partits en seus neutrals, però Javier Tebas s’oposa al nou projecte

- CARLOS NOVO Madrid

Luis Rubiales, el president de la Federació Espanyola de Futbol, va deixar anar la idea en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press. Des que va arribar a la presidènci­a, Rubiales no ha parat de modificar les competicio­ns del futbol nacional: la Copa del Rei, la Supercopa d’Espanya, la Segona B i el futbol femení. Ara li tocaria el torn a la Primera Divisió. Rubiales vol negociar un nou format, que tindria com a novetats principals reduir el nombre de jornades i que alguns partits es disputin en camp neutral, fins i tot no es descarta a l’estranger, cosa a què es va oposar aquesta Federació quan LaLiga va plantejar, però no va poder aconseguir, jugar un partit a l’any a Miami.

Les raons que esgrimeix el president de la Federació són d’ordre econòmic: “Amb respecte cal proposar que hi hagi menys dies de partit, però hi hagi més espectacle. Cal inventar i captar l’atenció dels més joves amb emoció. LaLiga ha actuat amb immobilism­e. Hi ha d’haver més jornades lliures al calendari, i proposarem que hi hagi seus neutrals en partits de Lliga. Serien menys jornades, però generarien més ingressos”, va afirmar.

Tot i que no ho va esmentar, Luis Rubiales no està disposat a reduir la competició de Primera Divisió a 18 equips, l’altra manera de poder alleugerir el calendari.

Poc després de saber-se la proposta de Rubiales va arribar la negativa de Javier Tebas, esperada perquè Tebas sempre s’oposa a tot el que proposa Rubiales, i aquest últim, a tot el que decideix Tebas pel seu compte: “LaLiga no es plantejarà un canvi de format de competició de cap de les seves categories. El model actual, la seva estructura, els seus dies de competició, els seus horaris, etcètera, han estat tot un èxit els últims anys”, es llegeix en un comunicat de la patronal del futbol.

LaLiga argumenta que “entre molts altres èxits ha aconseguit: un augment d’espectador­s als estadis de més d’un 20%; un creixement dels nostres drets audiovisua­ls nacionals i internacio­nals de manera exponencia­l, entre els quals destaca l’últim acord amb ESPN als Estats Units; una estabilita­t econòmica que ha permès ser l’única competició de les grans lligues amb resultat net positiu la primera temporada de la covid. Per tot plegat, seria una irresponsa­bilitat qualsevol modificaci­ó del format actual o el seu simple plantejame­nt. I generaria una incertesa, a més a més, sobre altres esports i el futbol no profession­al, als quals LaLiga aporta 125 milions per temporada”.

En el seu escrit, LaLiga s’ofereix a negociar amb la Federació, però sobre una altra sèrie de punts: “Diversos temes per millorar el futbol, com la millora del VAR, que ja hem proposat fa dies; la coordinaci­ó amb la nova categoria Primera RFEF (prèvia al futbol profession­al), o una estratègia comuna contra la Superlliga Europea”.

Luis Rubiales també va treure pit per les dades econòmique­s de la Federació des que ell la presideix, el maig del 2018: “Quan vam arribar teníem 29 milions d’ingressos; ara, 83 milions. Abans només hi havia la selecció absoluta; ara hi són totes i les competicio­ns, que han canviat completame­nt. La Federació és una aposta segura”, va dir.

El president es va congratula­r així mateix del paper d’Espanya a l’Eurocopa: “La gent s’hi ha tornat

LaLiga considera que és irresponsa­ble tocar un model d’èxit com és el format de la Primera

a enganxar amb la roja. Quinze milions van veure l’últim partit. Els italians ens van dir que hauríem merescut passar”.

I va destacar també el rendiment de Pedri: “Té una personalit­at i una naturalita­t tremenda. Juga com si fos a la platja de Las Canteras”.

Sobre Luis Enrique, va dir: “Està molt a gust amb la Federació i nosaltres amb ell. Té contracte. Renovació? Ja tocarà”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain