La Vanguardia (Català-1ª edició)

La represa del PIB, pendent de la cinquena onada

El BBVA eleva la previsió de creixement d’enguany al 6,5%

- ROSA SALVADOR Barcelona

L’economia espanyola ha tornat a créixer el segon trimestre i tancarà l’any amb un creixement del PIB del 6,5%, segons BBVA Research. L’institut d’estudis ha elevat un punt les previsions que va realitzar l’abril per l’empenta del consum de les famílies, que han guanyat confiança amb l’avanç de la vacunació i la millora de les expectativ­es laborals, i pel bon comportame­nt de les exportacio­ns. Amb tot, el

BBVA adverteix que totes les previsions estan en l’aire per l’avanç de la cinquena onada: la recuperaci­ó del turisme estranger és clau i està en dubte per les restriccio­ns per frenar la nova variant delta.

L’informe Situació Espanya, presentat ahir pel director de BBVA Research , Jorge Sicilia, i el seu responsabl­e d’anàlisi econòmica, Rafael Doménech, va destacar que en el primer trimestre l’economia es va contreure un 0,4% respecte a l’últim del 2020, mentre que en el segon trimestre ha crescut entre un 2,3% i un 3,3% respecte al trimestre anterior, segons les seves estimacion­s. Per a aquest tercer trimestre, l’entitat preveu un creixement addicional d’entre el 2,2% i el 3,3% intertrime­stral.

Rafael Doménech va explicar que en el segon trimestre l’economia ha evoluciona­t més bé del previst perquè la quarta onada va ser més feble que les anteriors. A més, el final de l’estat d’alarma va impulsar el creixement del consum, en particular en els serveis. “S’observa una recuperaci­ó intensa al sector de la restauraci­ó i en el turisme, sobretot, nacional”, va afegir.

La força del consum i les exportacio­ns ha impulsat el PIB més d’un 2,3% el segon trimestre

El banc adverteix debilitats en el disseny dels fons europeus, que poden ser poc profitosos

Aquestes dades l’han portat a mantenir la previsió de creixement per a l’any que ve en el 7%, xifra que també preveu el Govern espanyol, amb un biaix alcista ja que “el fort creixement que s’ha observat en la despesa privada podria ser en els propers mesos més elevada del que en principi es pensava”. Amb aquesta dinàmica, a la qual se sumarà la injecció dels fons europeus i les reformes que els acompanyen, el PIB podria recuperar nivells precrisis a finals del 2022.

El consum de les famílies es veu sostingut per la bossa d’estalvi acumulada per la pandèmia, que estima en 68.000 milions d’euros (8.000 milions més que en el primer trimestre). Segons el servei d’estudis, l’estalvi forçat per les restriccio­ns s’ha situat en 144.000 milions, mentre que 23.000 milions més s’han estalviat com a precaució. En l’altre extrem, milers de famílies han hagut de recórrer als estalvis per suplir la caiguda d’ingressos que han patit aquests mesos.

Segons Doménech, si les famílies consideren aquest estalvi com un augment de renda, el seu consum podria créixer, de mitjana, entre un 1,1% i un 2% el 2021 i el 2022. Aquesta bossa d’estalvi, assenyala l’estudi, ja ha començat a utilitzar-se, sobretot en els serveis més afectats per les restriccio­ns, però també en la compra d’habitatge.

Entre els riscos que amenacen la recuperaci­ó BBVA Research va destacar l’augment de la inflació, que va considerar transitori, i l’eficiència en l’ús dels fons europeus Next Generation EU. El banc va assenyalar que el programa presenta “algunes debilitats i omissions: no hi ha una avaluació ex-ante del que es vol fer, les metes d’implementa­ció semblen poc creïbles i no es disposa d’un calendari clar, detallat i accessible que doni certesa sobre com aprofitar el pla. Amb tot, segons la seva opinió, el més preocupant és “la imprecisió i incertesa respecte a les reformes que cal escometre en els propers anys”, que han de ser claus per transforma­r l’economia i que el creixement actual no sigui només temporal.c

 ?? XAVIER CERVERA ?? El control de la pandèmia és clau per sostenir la recuperaci­ó del consum
XAVIER CERVERA El control de la pandèmia és clau per sostenir la recuperaci­ó del consum

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain