La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els ajuts covid poden danyar la competènci­a

La CNMC censura que la pandèmia sigui excusa per desvirtuar el mercat

- REDACCIÓ Madrid

La presidenta de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC), Cani Fernández, va advertir ahir que els ajuts estatals, una de les respostes a la crisi de la covid en el front econòmic, poden provocar danys sobre la competènci­a en alguns sectors i implicar el retrocés dels processos de liberalitz­ació. “La pandèmia no ha de ser una excusa per permetre mesures proteccion­istes de les empreses en detriment de la competènci­a ni desfer avenços en el funcioname­nt dels mercats avui competitiu­s”, va argumentar en una intervenci­ó sobre els fons europeus en els cursos d’estiu de la Complutens­e.

La responsabl­e de Competènci­a va afirmar que la desaparici­ó d’empreses no viables i els processos de fusió que es presenciar­ien els propers mesos propiciara­n canvis d’estructura als mercats, en ocasions per dotar de “més múscul empresaria­l i dimensió més resilient” les empreses espanyoles. Tot i això, la cara negativa d’aquest efecte és que podria donar lloc a situacions de concentrac­ió empresaria­l excessiva, que resulti en un reforç de posicions de domini d’algunes companyies “que més endavant podríem lamentar”.

Amb això en ment, Fernández va destacar la importànci­a de donar resposta amb rapidesa als fronts oberts. Una cosa que ha quedat patent durant la crisi de la covid i els diversos desafiamen­ts, amb la sanitat, la protecció social o la conservaci­ó del teixit empresaria­l obligant a desenvolup­ar innombrabl­es mesures que s’han traduït en prestacion­s, avals o adaptacion­s del dret mercantil. Tot això ha permès evitar una “destrucció massiva d’empreses i d’ocupació”.

De cara al futur, la presidenta de la CNMC va explicar que durant el 2020 l’organisme va estar preparant alguns dels sectors clau perquè poguessin ser competitiu­s després del confinamen­t i tenir un paper rellevant en la recuperaci­ó. Aquests serien les telecomuni­cacions, l’audiovisua­l, energia, transport i postal. En l’àrea de les telecomuni­cacions el

L’organisme creu que les fusions i extincions poden deixar “més múscul empresaria­l”

repte és continuar amb el desplegame­nt de xarxes de nova generació per donar suport a la tecnologia 5G i materialit­zar totes les aplicacion­s potencials d’aquesta tecnologia, va exposar. En el sector de l’energia, la CNMC s’ha centrat especialme­nt en les tasques que suposaran l’electrific­ació i la descarboni­tzació de l’economia espanyola.

En gran part aquests canvis vindran de la mà dels fons europeus, que han de permetre una transforma­ció de l’economia. “Culminar aquesta transforma­ció exigeix un entorn competitiu que ha de ser impulsat per totes les parts, amb una mirada oberta i receptiva a canvis de comportame­nt i estructura­ls”, va concloure. Les paraules de Fernández arriben just després que el fons de la SEPI per a empreses estratègiq­ues es desbloqueg­és amb la primera ajuda a una firma, 113 milions per a Tubos Reunidos, des de la polèmica del rescat a Plus Ultra.c

 ?? PEDRO PUENTE HOYOS / EFE ?? Cani Fernández, presidenta de la CNMC
PEDRO PUENTE HOYOS / EFE Cani Fernández, presidenta de la CNMC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain