La Vanguardia (Català-1ª edició)

Majestic 2.0

-

El desplaçame­nt de Miquel Iceta del Ministerio de Política Territoria­l al de Cultura i Esports no s’entén sense fer una referència al pacte del Majestic que el 1996 va fer José María Aznar amb Jordi Pujol. Gràcies a ell, Catalunya va desenvolup­ar el finançamen­t autonòmic iniciat pels socialiste­s i el PP va poder governar Espanya amb el suport que li van donar els nacionalis­tes catalans.

Com a conseqüènc­ia d’aquell pacte, el secretari general del PP de Catalunya Alejo Vidal Quadras va ser sacrificat, tal com havia exigit CiU. Es tractava d’un sacrifici necessari perquè la burgesia catalana i espanyola poguessin afrontar juntes el repte històric de Maastricht i l’assumpció de l’euro.

Més enllà de l’ambició legítima i personal d’Aznar d’arribar a la Moncloa, hi havia una qüestió d’alta política, que Espanya aprofités una oportunita­t històrica que no podia deixar passar per modernitza­r-se.

D’alguna manera, 25 anys després la història sembla repetir-se. Pedro Sánchez s’enfronta a una oportunita­t històrica, aprofitar els fons europeus per reconstrui­r el país i entrar de ple al segle XXI. Si allò va ser el pacte de la burgesia central i perifèrica per barrar el pas a l’esquerra, aquest seria el pacte entre les esquerres espanyola i catalana per tallar el pas a la dreta.

D’aquesta manera Sánchez ha apartat Iceta, en contra de l’opinió d’aquest, de la taula de negociació entre la Generalita­t i el Govern de Madrid. A canvi als socialiste­s els han donat més influència en l’àmbit econòmic de la que ja tenen, que ja és molta. L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, és ministra de Transport, amb fort pes en el repartimen­t d’inversions en infraestru­ctures i transports.

D’aquesta manera els socialiste­s catalans han perdut poder polític, per exigència d’ERC, a canvi de guanyar poder econòmic. Iceta continuarà tenint influència entre bambolines, de la mateixa manera que Oriol Junqueras. Com en una partida d’escacs, un per l’altre.

En qualsevol cas, Iceta no podia continuar sent el ministre de Política Territoria­l mentre fos el primer secretari del PSC. Va quedar clar el 2019 quan ERC el va vetar com a president del Senat evitant que aquesta institució fos una cambra territoria­l. A més, políticame­nt resultava inviable, ja que en qualsevol negativa a les peticions econòmique­s de la Generalita­t, ell en tindria la culpa.

Una situació similar es va produir en el govern de Felipe González quan Luis Martínez Noval va compatibil­itzar la cartera de Treball amb la secretaria del PSOE asturià. Cada vegada que el sindicat miner Soma-UGT convocava una vaga el PSA hi donava suport i es creava un conflicte d’interès. Davant de tal esquizofrè­nia al ministre no li va quedar més remei que dimitir. No podia bufar i xuclar alhora.

A Sánchez no li ha quedat més remei que desplaçar Iceta a Cultura. L’economia s’anteposa als interessos personals i de partit. Un estira-i-arronsa que continuarà fins a l’octubre, quan s’aproven els pressupost­os per al 2022.

Els socialiste­s catalans han perdut poder polític

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain