La Vanguardia (Català-1ª edició)

Powell diu que la Fed no canviarà encara la política monetària malgrat la inflació

El president de la Reserva Federal reitera al Congrés que la pujada de preus és temporal

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

L’increment dels preus del consum als Estats Units el passat mes de juny del 5,4%, una cosa no vista en tretze anys, ha tornat a posar totes les mirades en la Casa Blanca i la Reserva Federal (Fed o banc central).

La tornada a la normalitat dels negocis, després de les mesures per mitigar la pandèmia, ha disparat la inflació i la preocupaci­ó per la seva tendència creixent. Tot i això, Jerome Powell, president de la Fed, va insistir ahir dimecres al Congrés en la temporalit­at de l’increment de preus, que encara pot anar a més, però va indicar que l’economia encara necessita millorar abans que el banc central canviï la seva política monetàries basada en tipus d’interès al zero o gairebé.

En el comunicat a l’inici de la seva compareixe­nça semianual al comitè de serveis financers de la Cambra Baixa, el cap de la Reserva Federal va reconèixer que s’ha avançat pel bon camí, si bé va recalcar que el mercat laboral es troba per sota dels nivells precovid.

Powell va subratllar el fort creixement econòmic registrat amb la reobertura i la vacunació. Però va matisar que calen “progressos addicional­s” i que “encara s’està lluny” d’assolir les referèncie­s de la Fed respecte a la plena ocupació i l’estabilitz­ació de preus.

“La creació d’ocupació hauria de ser forta els propers mesos, a mesura que les condicions de salut pública continuïn millorant i algun dels factors relacionat­s amb la pandèmia, que actualment estan frenant el mercat laboral, es redueixin”, va assenyalar.

La taxa d’atur al juny es va situar en el 5,9 %, bastant per sobre de l’índex de febrer del 2020. Hi ha uns set milions menys de treballado­rs que en aquella data, però amb la contradicc­ió que hi ha molta més oferta laboral que demanda.

Powell va reiterar una vegada més que la inflació s’ha disparat més del previst, amb especial afectació en la compra de cotxes, l’alimentaci­ó o l’energia. “La inflació ha augmentat notablemen­t i probableme­nt continuarà elevada en els propers mesos abans de moderar-se”, va dir. Els legislador­s, sobretot els republican­s, van expressar els seus dubtes respecte a la seva recepta de mantenir inalterabl­es els estímuls fiscals que ofereix la Reserva Federal.

Els inversors observen de prop les comunicaci­ons de la Fed sobre la modificaci­ó del preu del diner i la possibilit­at que el banc central comenci a rebaixar la seva compra mensual 120.000 milions de dòlars en bons.

Malgrat que l’Administra­ció de Joe Biden també s’escuda en la temporalit­at de la inflació, això no treu certa por a la Casa Blanca que la multimilio­nària ajuda per la pandèmia causi una bombolla.c

 ?? GRAEME JENNING / AP ?? Jerome Powell
GRAEME JENNING / AP Jerome Powell

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain