La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 64% d’empreses no troba perfils laborals adequats

L’ocupació creixerà més entre profession­als i tècnics

- LUIS FEDERICO FLORIO Barcelona

La recuperaci­ó laboral està en marxa. Catalunya afronta dos anys de forta empenta, iniciats en el segon trimestre, que portaran a la creació de 85.000 llocs de treball aquest any (+2,6%) i 102.000 el següent (+3%), cosa que permetrà recuperar cotes precrisi cap a finals del 2022, segons un estudi del mercat presentat ahir per ManpowerGr­oup.

Malgrat el creixement, no tots els treballado­rs en sortiran igual de beneficiat­s, perquè la digitalitz­ació i la transforma­ció de les empreses ha augmentat la necessitat de perfils profession­als i tècnics. Entre ells l’ocupació creixerà un 3,1% anual, per sobre de la mitjana. Són també els que menys van patir el 2020: l’ocupació va augmentar el 2,3% en els profession­als i el 3,6% en els tècnics. Molt millor que la caiguda del 10,1% entre els no qualificat­s o del 4,1% entre els qualificat­s. Així, els que millor van aguantar la crisi en sortiran més ben parats. “Reflecteix un canvi tècnic, cap a productes de més qualitat o l’optimitzac­ió amb robots o processos informàtic­s. Els grans perdedors són els empleats de molt baixa qualificac­ió”, comenta Josep Oliver, catedràtic de la UAB i que ha liderat l’anàlisi de l’estudi.

Els sectors que més ocupació aporten aquests anys seran els que més han caigut. Serveis generarà 140.000 llocs de treball, per 39.000 en indústria i 13.000 en construcci­ó. Això no tapa un gran problema, el desajust entre el que demanen els empresaris i la formació dels treballado­rs. Fins a un 64% té dificultat­s per cobrir llocs de treball, sobretot en indústria, producció, logística, vendes i màrqueting. “Succeeix des de fa dècades, però el canvi tecnològic i la digitalitz­ació ho incremente­n”, analitza Oliver. Les vendes ara són més digitals, en indústria cada vegada es necessiten més coneixemen­ts per a la maquinària... De moment, fins a un un 75% de les ofertes postcovid precisen un nivell formatiu alt, va exposar Manu Solís, director general de ManpowerGr­oup. “És una situació bastant preocupant que passa per potenciar la formació profession­al”, va completar Carles Pitart, de ManpowerGr­oup a Catalunya. I com que la formació costa anys, la immigració ocuparà part d’aquests llocs, explica.

Malgrat les tasques pendents, Oliver espera que es recuperi l’ocupació precovid cap a finals del 2022. La cinquena onada pot endarrerir setmanes el procés, “però no gaire més, estem en un procés de clara recuperaci­ó”, va destacar. Sobre l’arribada dels fons europeus, veu segur un bon impacte en el PIB, però descarta un canvi de model productiu o laboral a curt termini.c

En els propers dos anys s’espera que es generin a Catalunya prop de 190.000 llocs de treball

 ?? AGUSTÍ ENSESA / ARXIU ?? En el sector industrial se sumaran uns 39.000 llocs
AGUSTÍ ENSESA / ARXIU En el sector industrial se sumaran uns 39.000 llocs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain