La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Tenir més temps per a tu dona més benestar que tenir més diners”

Tinc 40 anys, inicio l’etapa menys feliç de la vida, soc pare, i espero arribar als 65 per recuperar benestar. La felicitat de cadascú depèn de com gestiona el seu temps. Soc de Harvard, he triat investigar a Barcelona, ensenyo a Esade i he obtingut la be

-

Què és la felicitat? Poetes, filòsofs i àvies han intentat definir-la durant segles. I què és per a vostè? Per a un investigad­or, quan algú diu “soc feliç” revela que sent més sovint emocions positives que negatives, com estar rabiós, tenir estrès o tristesa, i que, en conjunt, està satisfet amb la vida.

Això no seria benestar?

Digui-li com vulgui. L’essencial és que aquests factors són mesurables i universals.

La vida no té més sentit que el que sapiguem donar-li?

Però aquest sentit no el podem mesurar i per tant no és científica­ment rellevant.

I si la meva felicitat depèn del dia? Aquest era el gran problema per mesurar-la: si el dia de l’enquesta guanya el nostre equip o ens donen una bona o mala notícia, exagerem o empitjorem aquesta autovalora­ció. Per això, la mesura del benestar no era precisa.

Com es feia?

Amb un simple qüestionar­i en el qual una vegada, o a tot estirar una vegada a l’any, preguntave­n a un subjecte de mostra per aquestes variables.

El benestar no està relacionat amb la nostra capacitat per relacionar-nos?

Però com la mesures de manera objectiva? Fins ara es preguntava “quant temps va estar en família l’any passat?”. Però qui ho recorda? Com de fiable era la resposta?

Llavors no ens la creiem?

En canvi, amb les noves tecnologie­s el mateix subjecte valora molts cops el seu benestar i el mesurem de forma objectiva per relacionar-lo amb els llocs i activitats que freqüenta i amb com gestiona el temps.

Sense atemptar contra la seva privacitat? El Govern xinès fa servir la geolocalit­zació per controlar la població. Nosaltres, per investigar el seu benestar. I explicar-ho.

Treballen amb voluntaris?

I sense ells no hi ha investigac­ió. I per això vull aprofitar l’ocasió per demanar als seus lectors que descarregu­in l’app que estem programant i que estarà disponible al setembre.

A canvi de què?

El nostre interès és només científic, però a canvi podran observar dia a dia com gestionen el temps i com aquesta gestió influeix en el seu benestar.

 ?? MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING ??
MIQUEL GONZÁLEZ / SHOOTING

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain