La Vanguardia (Català-1ª edició)

Culpes compartide­s

-

No és habitual que un polític reconegui un error en públic i, quan ho fa, el més fàcil és que l’oposició se li tiri en bloc per demanar-li la dimissió. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assumir ahir que havia estat un error permetre la realitzaci­ó de grans festivals com el Canet Rock, el Vida o el Cruïlla, malgrat totes les mesures de seguretat que s’havien fixat perquè era molt difícil evitar la interacció social. “Les coses no s’han fet bé”, admet el conseller, per a qui es va fallar també en els missatges massa optimistes que es van llançar a l’opinió pública en relació amb la superació de la pandèmia.

Té raó el conseller, però no és l’únic que s’ha equivocat. Els mitjans també hem d’entonar el nostre particular mea culpa perquè ens vam deixar endur per aquest esperit d’eufòria a mesura que la campanya de vacunació anava creixent i les estadístiq­ues anaven millorant. Les notícies es poden enfocar de moltes maneres diferents i, en moltes ocasions, els periodiste­s ens deixem arrossegar per una via més optimista o una altra de més negativa, sense cap prejudici. Ni som màquines perfectes, ni darrere de cada decisió editorial que prenem per escollir l’aposta informativ­a del dia o la millor fotografia possible s’hi amaga un sofisticat complot d’interessos per portar l’audiència cap a una determinad­a direcció. És tot molt més senzill. I aquestes últimes setmanes, els brots verds no ens han deixat veure el bosc de la realitat. Informar bé suposa una enorme responsabi­litat. I de la mateixa manera que el conseller Argimon i molts altres membres de l’Administra­ció es van deixar portar per l’optimisme regnant, els mitjans ens vam sumar a aquesta onada sense el distanciam­ent necessari.

Ara que parlem de profession­alitat, valen aquestes últimes línies per lamentar la mort d’un dels nostres principals col·laboradors. L’economista Josep Maria Gay de Liébana ja no ens donarà més classes magistrals de finances, ni visitarà la redacció amb el seu entusiasme habitual per enregistra­r les seves videoanàli­sis per a la nostra web. Descansi en pau..., “grandeeeee­e!”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain