La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El canvi climàtic ha arribat”

Veus unànimes davant les riuades que ja han causat 125 morts a Alemanya i Bèlgica

- FÉLIX FLORES Barcelona

La classe política i la premsa alemanyes –i per descomptat els científics– eren ahir pràcticame­nt unànimes resumint la devastació patida des de dimecres passat al vespre per la regió occidental d’Alemanya: “El canvi climàtic ha arribat”. Les inundacion­s, mai vistes, es produïen just després que la Comissió Europea presentés el seu paquet de 12 mesures per a una Europa més verda.

El saldo mortal era ahir a la nit d’almenys 125 morts, 105 d’ells a Alemanya i 20 a Bèlgica,

on es comptaven, a més, 19 desaparegu­ts, que en el cas alemany passaven del miler, però que s’atribuïen en gran manera al col·lapse de les línies de telefonia mòbil i al tall de carreteres. Així, la via d’accés a la localitat d’Erfstadt, al sud-oest de Colònia (vegeu la foto), va desaparèix­er en un enorme esvoranc obert per la riuada, que va arrossegar alguns habitatges. Cinquanta persones van ser rescatades durant la nit. Centenars de quilòmetre­s de línies de ferrocarri­l van quedar també inutilitza­ts. Es comptabili­tzaven ahir danys en 25 municipis.

Milers de persones van haver de ser evacuades, 4.500 d’elles de la rodalia de la presa de Steinbacht­al per por que es trenqués dijous a la nit.

Els lands més afectats són els de Rin del Nord-Westfàlia, amb 42 morts, i Renània-Palatinat, amb 63, entre ells 12 residents d’una llar assistida per a discapacit­ats que es va veure negada per la crescuda del riu Ahr. El districte d’Ahrweiler, en aquest land, probableme­nt quedarà sense subministr­ament de gas durant setmanes.

A Bèlgica, mentrestan­t, així mateix amb carreteres tallades i sense trens, unes 20.000 persones es van quedar sense electricit­at i, en alguns casos, sense aigua potable. A Lieja –i la seva província, la més afectada del país– i Anvers es van emetre ordres d’evacuació. El riu Mosa, que discorre de Bèlgica cap als Països Baixos, va quedar estabilitz­at ahir, però a un nivell crític que amenaçava de trencar dics.

A Holanda no es va informar de víctimes mortals, però milers de persones van ser evacuades, en particular de Maastricht, unes 10.000. El primer ministre, Mark Rutte, va declarar zona catastròfi­ca les àrees afectades.

Els serveis meteorològ­ics francesos mantenien ahir en alerta taronja 13 departamen­ts del nord-est del país, en una zona fronterera amb Bèlgica i Alemanya. Les principals amenaces, a més de les avingudes d’alguns rius, se centren en la possibilit­at que localment es desencaden­in allaus de fang en zones amb molt pendent, segons Méteo France.

A Suïssa, el llac Lucerna es va desbordar i es va advertir als residents de Basilea que es mantingues­sin lluny del Rin, la mateixa recomanaci­ó que es feia a Alemanya: allunyar-se dels rius.

La governador­a del land alemany de Renània-Palatinat, la

La presa de mesures ambientals passa al debat polític de cara a les eleccions alemanyes de setembre

Talls de carretera, llum i gas, i milers d’evacuats a Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos

socialdemò­crata (SPD) Malu Dreyer, era ahir taxativa: acusava el centredret­a d’Angela Merkel i Armin Laschet de frenar els esforços per reduir l’emissió de gasos d’hivernacle. Per alguna cosa hi ha eleccions el 26 de setembre... Armin Laschet és el primer ministre del land veí de Rin del Nord-Westfàlia i candidat a succeir Merkel. Ahir Laschet va visitar la ciutat de Hagen i es va veure en la necessitat de demanar, ell també, una protecció per al clima més “proactiva” a escala mundial.

“El canvi climàtic ja no és

BERLÍN

BonnALEMAN­YA

Munic

 ?? HANDOUT / AFP ?? L’enorme esvoranc a Erfstadt, que es va empassar una carretera, camps, un bosc... A l’esquerra, les façanes blanques del castell de Blessem
HANDOUT / AFP L’enorme esvoranc a Erfstadt, que es va empassar una carretera, camps, un bosc... A l’esquerra, les façanes blanques del castell de Blessem
 ??  ?? 50-100 l/m2 100-150 l/m2
50-100 l/m2 100-150 l/m2
 ??  ?? 7 5l/m2
7 5l/m2

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain