La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden manté la política de Trump i impedeix enviar remeses a Cuba

Nombrosos cubans continuen denunciant detencions diàries i repressió a l’illa

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Parlar de rutina a Cuba encara resulta una mica prematur després de les manifestac­ions.

Malgrat el control governamen­tal d’internet i les seves desconnexi­ons, els activistes encara troben la manera de comunicars­e i no sentir-se tan robinsons.

Als tuits, d’aquest mateix divendres, que aconseguei­xen salvar les barreres es llegeixen coses com aquesta: “El de la foto és Javier L. Mora, escriptor i editor cubà. Viu a Holguín i fa una estona el règim va entrar a casa seva de manera violenta i se’l va emportar. Continua l’onada repressiva”.

Les Nacions Unides van requerir a l’Havana que informi sobre els desaparegu­ts, i Michelle Bachelet, alta comissiona­da per als Drets Humans, va demanar l’alliberame­nt urgent de tots els detinguts.

Fonts internes van assenyalar que hi ha ciutadans que han fugit “a la muntanya”.

Una altra jornada i el president Miguel Díaz-Canel va tornar a carregar contra “l’imperialis­me dels Estats Units”. El seu enuig aquesta vegada va esclatar per les declaracio­ns del seu homòleg Joe Biden. Des del seu púlpit global de la Casa Blanca, en la seva compareixe­nça al costat de la cancellera alemanya Angela Merkel, Biden va qualificar l’Executiu cubà d’“Estat fallit que reprimeix els seus ciutadans”. Mentre la seva Administra­ció avalua quina política ha de desenvolup­ar amb l’illa, el nordameric­à va remarcar que “hi ha un seguit de coses que considero per ajudar el poble de Cuba, però això requeriria una circumstàn­cia diferent, o una garantia que el Govern no se n’aprofitari­a”.

Així, al contrari de la seva promesa electoral i mantenint una polèmica decisió de Donald Trump, el seu predecesso­r, Biden

va afirmar que no permetrà l’enviament de remeses, els diners dels que estan fora de l’illa i una de les grans fonts d’ingressos.

“És molt probable que el Govern confisqués aquelles remeses o almenys bona part”, va dir.

En canvi, i a més d’indicar que estudien les possibilit­ats tecnològiq­ues i les eines per facilitar el servei d’internet als cubans, Biden va assegurar que estan preparant donar quantitats significat­ives de vacunes contra la covid. Sempre que comptin amb la garantia que una organitzac­ió internacio­nal les administra­rà, “i ho farà d’una forma en què els ciutadans corrents hi tinguin accés”.

Tot això va irritar Díaz-Canel, que va recórrer a Twitter per expressar el seu disgust pel suggerimen­t d’enviar-hi vacunes i va posar en dubte la “preocupaci­ó humanitàri­a” pel poble cubà. “Si fos una preocupaci­ó sincera, podria eliminar les 243 mesures aplicades per Trump”. Entre aquestes va incloure les limitacion­s dels viatges a l’illa dels nord-americans, la tramesa de remeses i les sancions a empreses estrangere­s.

El líder comunista cubà va afegir que l’Estat fallit són els EUA: “Han fracassat en el seu intent de destruir Cuba, malgrat gastar milions de dòlars en l’intent”, en relació al suposat origen de la protesta que “només buscava complaure una minoria reaccionàr­ia i xantatgist­a”. I va retreure a Washington l’elevat nombre de morts pel coronaviru­s, la violència policial, el racisme i el “vergonyós historial de guerres”.c

Biden qualifica el país d’“Estat fallit” i Díaz-Canel replica amb els morts als EUA per la covid

 ?? ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE ?? Un tal com es coneixen aquests cotxes de museu a Cuba, circula per un carrer de l’Havana, enmig de la calma
ERNESTO MASTRASCUS­A / EFE Un tal com es coneixen aquests cotxes de museu a Cuba, circula per un carrer de l’Havana, enmig de la calma

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain