La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia prohibeix l’activitat d’un mitjà crític amb el Kremlin

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Rússia ha prohibit l’activitat del portal independen­t Proekt, que els últims anys ha publicat investigac­ions sobre la corrupció del poder, després d’incloure’l en una llista d’organitzac­ions “indesitjab­les”.

El mitjà, la societat editorial del qual es troba als EUA, explicava ahir que estava tancant l’entitat. Així, no tindrà cap relació financera amb els periodiste­s que treballen a Rússia. “Però com a periodiste­s creiem que la nostra feina és necessària per a la nostra pàtria. Anunciarem més endavant com continuare­m”, va afirmar a Telegram.

La Fiscalia General de Rússia va declarar Proekt “organitzac­ió indesitjab­le” dijous, argumentan­t que les seves activitats “suposen una amenaça als fonaments de l’ordre constituci­onal i a la seguretat de Rússia”. Qualsevol que tingui relació amb el mitjà es podria enfrontar a una pena de presó.

És una de les últimes mesures preses els últims mesos contra mitjans de comunicaci­ó crítics. “Les autoritats russes volen reprimir la llibertat de premsa i equiparar qualsevol activitat periodísti­ca independen­t amb un crim”, criticava ahir Denís Krivoixéie­v, subdirecto­r d’Amnistia Internacio­nal per a l’est d’Europa.

És la primera vegada que s’utilitza contra un mitjà la llei d’“organitzac­ió indesitjab­le”. Vuit periodiste­s, inclosos quatre de Proekt, van ser declarats “agents estrangers”.

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va assegurar ahir que aquesta qualificac­ió no impedeix que els periodiste­s treballin a Rússia “sempre que compleixin amb les seves obligacion­s legals”.

Proekt va ser fundat en el 2018 per Roman Badanin. Els últims anys ha publicat investigac­ions sobre l’elit russa, incloent-hi el president de Rússia, Vladímir Putin.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain