La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ministre de Justícia francès és inculpat però no dimiteix

Dupond-Moretti, acusat de conflicte d’interessos, té el suport de Macron

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

França viu des d’ahir una situació insòlita. Contra el seu ministre de Justícia, Éric DupondMore­tti, s’han formulat càrrecs, de moment amb caràcter provisiona­l, per presumpte conflicte d’interessos entre el seu actual càrrec i la seva anterior activitat com a advocat penalista. Dupond-Moretti, que disposa del suport explícit del president Emmanuel Macron, no va presentar la dimissió.

En el sistema jurídic francès hi ha una categoria (mise en examen) que no suposa encara una inculpació definitiva, però que ja és ja una sospita greu i comporta una investigac­ió més extensa sobre un presumpte delicte. És el que ha aplicat a Dupond-Moretti el Tribunal de Justicia de la República, l’òrgan competent quan s’investigue­n membres del Govern.

El nomenament de DupondMore­tti,

de 60 anys, ja va aixecar polseguera el juliol passat. Durant decennis va ser un dels penalistes més coneguts i polèmics de França. Va tenir clients acusats d’assassinat, d’altres de violació i abusos sexuals, també implicats en casos de terrorisme, polítics protagonis­tes de greus escàndols de corrupció, futboliste­s i cantants, i també altres personatge­s desconegut­s. La seva habilitat argumental és llegendàri­a.

Però durant la seva carrera es va guanyar també molts enemics. Diverses associacio­ns de magistrats van reaccionar molt malament a la seva designació com a ministre. Va ser una d’elles la que el va denunciar per presumpte conflicte d’interessos. La sospita és que va aprofitar el seu càrrec de ministre, tot just obtenir la cartera, per accelerar les investigac­ions contra membres de la Fiscalia Nacional Financera que havien actuat contra ell quan era penalista. Consideren que va llançar una

És la primera vegada que un membre del Govern no renuncia malgrat una situació jurídica tan delicada

venjança. Ell no nega de manera taxativa i afirma que simplement va autoritzar continuar unes indagacion­s que ja estaven en curs.

No hi ha precedents d’un membre del Govern que hagi estat acusat i en situació de mise en examen. I encara menys d’un ministre que decideixi continuar al càrrec en circumstàn­cies jurídiques tan delicades.

Segons un dels advocats de Dupond-Moretti, Olivier Cousi, el seu client va estar tranquil durant l’interrogat­ori i va donar explicacio­ns “precises” a les preguntes que li van fer. A parer de Cousi, la decisió de formular càrrecs provisiona­ls contra el ministre havia estat presa per endavant, cosa que seria una anomalia seriosa.

En un recent Consell de Ministres, Macron va mostrar la seva confiança en el titular de Justícia. El president, segons va transcendi­r, va assegurar que “la justícia és una autoritat, no un poder”. El temor de Macron és que la magistratu­ra s’erigeixi en un contrapode­r i s’arrogui el dret d’apartar un ministre que no li agrada. És per això que no vol que renunciï, almenys de moment. També el primer ministre, Jean Castex, va renovar la confiança a Dupond-Moretti.

Tot i això, resulta evident que el mantenimen­t del ministre és un factor més de desgast per a Macron i un nou front polític quan falten només nou mesos per a les pròximes eleccions presidenci­als franceses.c

 ?? GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP ?? El ministre Éric Dupond-Moretti, ahir després de ser interrogat pel jutge durant sis hores
GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP El ministre Éric Dupond-Moretti, ahir després de ser interrogat pel jutge durant sis hores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain