La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els miserables marquen el rumb del món covid

Els estats no tenen més repte que forjar una aliança contra la pandèmia i la crisi climàtica. Només un despotisme tecnòcrata global pot salvar els contractes socials que avui es trenquen en el primer, segon i tercer món.

- Xavier Mas de Xaxàs

Sud-àfrica ha viscut aquesta setmana les pitjors protestes, les més violentes, des del final de l’apartheid. El centenar de persones que han mort, els saquejos de comerços, l’assalt fins i tot a un banc de sang, indiquen l’extrema vulnerabil­itat social i política del motor econòmic de tot un continent.

La mateixa vulnerabil­itat s’aprecia a Cuba, on milers de persones van sortir al carrer diumenge passat en una cinquanten­a de ciutats. Des que el Partit Comunista va consolidar el seu poder als anys seixanta no s’havia vist una mobilitzac­ió tan massiva.

Cubans i sud-africans són fills d’històries diferents però convergent­s, aproximade­s per un virus que accentua les seves carències.

Sud-àfrica és una democràcia imperfecta, castigada per la corrupció de la seva classe dirigent –l’expresiden­t Zuma ha ingressat a la presó–, responsabl­e d’un fracàs que s’inicia amb Nelson Mandela, la icona de la llibertat que no va poder frenar la cobdícia del seu entorn més íntim.

Cuba és una dictadura comunista sotmesa a un cruel bloqueig econòmic per part dels Estats Units, però també és un sistema fracassat, incapaç d’aplicar les reformes necessàrie­s per aprofitar tot el potencial de la seva ciutadania.

Els últims mesos hem vist fracassos socials en molts llocs del món, des dels Estats Units, el Brasil i Colòmbia a Israel, el Líban i Etiòpia.

La desigualta­t i el racisme expliquen aquests conflictes, però no del tot. La pandèmia també ho fa, especialme­nt als països de rendes baixes i mitjanes. Els contractes socials que sostenien la Sud-àfrica postaparth­eid i la Cuba revolucion­ària estan trencats. La propagació del virus ha acabat per trencar-los.

Les Nacions Unides admeten que la pandèmia està desfent el progrés aconseguit durant dècades per contenir l’avenç de la pobresa, consolidar l’educació i estendre la sanitat per tot el món. Perillen els 17 objectius de desenvolup­ament sostenible. És molt difícil que s’assoleixin el 2030 com està previst. La insegureta­t alimentàri­a, el deterioram­ent del medi ambient i les desigualta­ts són avui més acusades.

El mateix podem dir de la pobresa.

Vint anys d’èxits per reduir-la han xocat contra el mur del coronaviru­s. El Banc Mundial xifra en 71 milions les persones que el 2020 es van afegir als superviven­ts de la pobresa extrema. Ha estat el primer augment des del 1998.

Altres contractes socials també estan en suspens. No només als països més subdesenvo­lupats. Espanya pateix una pobresa no vista des de la crisi del 2008. Un 7% de la població pateix una “mancança material severa”, segons l’Institut Nacional d’Estadístic­a.

Què faríem a Europa sense els fons de recuperaci­ó, els 750.000 milions d’euros que la UE distribuir­à perquè puguem reinventar-nos i tirar endavant? Cuba i Sud-àfrica no serien llavors exemples tan llunyans.

Si la UE no existís, si no tinguéssim l’euro i el mercat únic, la majoria de països europeus correria avui el risc de patir una fallida sistèmica.

La cooperació ens salva i la falta de cooperació ens condemna. Tindrem diners per fer que les nostres economies siguin més verdes, sostenible­s i digitals, però ens faltarà la salut.

Sense una genuïna i honesta cooperació global no superarem la covid. Els països rics no prosperara­n fins que no ajudin els pobres a vacunar les seves poblacions. De moment, els esforços del G-7 i del G-20, de les Nacions Unides i les altres organitzac­ions internacio­nals han estat insuficien­ts. Només un 1% dels africans estan vacunats i la variant delta s’estén per tot el planeta, especialme­nt per l’Àfrica i el sud d’Àsia, on viuen la majoria dels pobres del món.

La sort que correm amb la covid determinar­à com combatrem la crisi climàtica. Què farem quan l’escalfamen­t global expulsi milions d’asiàtics, americans i africans dels seus ecosisteme­s naturals?

Els estats no tenen repte més urgent que esborrar el tribalisme de l’ADN i aixecar

El virus, amb racisme i la desigualta­t, expliquen les protestes d’aquests dies a Cuba i Sud-àfrica

La història retrocedei­x a un estadi que crèiem superat i l’anomenem nova normalitat

un front comú contra aquests reptes globals, però no ho estan aconseguin­t i la pau es ressent. Empitjora per novè any consecutiu, segons l’Índex Global de la Pau, arrossegad­a per les protestes i els saquejos a les ciutats del primer, el segon i el tercer món.

Tot comença i acaba en la violència. Els sud-africans i els cubans la van utilitzar per crear un món millor i ara recorren de nou a ella perquè continuen sense estar bé.

La història retrocedei­x a un estadi que crèiem superat i a aquest retrocés l’anomenem nova normalitat.

Els derrotats de la covid, molt més que els vencedors, marquen el pas d’un nou ordre mundial que cada dia s’assembla més a una novel·la de Victor Hugo. Els miserables marquen el rumb. Ells decidiran com ens governarem.

El més lògic seria que ens conduïssin cap a un govern global, un despotisme tecnòcrata que ens deslliurés dels pitjors mals, així com cap a unes democràcie­s directes que ens ajudessin a gestionar les nostres relacions més pròximes. Sé que és utòpic, però allà ens espera el nostre destí històric si sabem assolir-lo.

 ?? GUILLEM SARTORIO / AFP ?? Veïns de Durban (Sud-àfrica) han agafat les armes contra el saquejador­s
GUILLEM SARTORIO / AFP Veïns de Durban (Sud-àfrica) han agafat les armes contra el saquejador­s
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain