La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERIC ADAMS

L’expolicia i candidat demòcrata, avalat pels republican­s, serà, tret d’un accident, l’alcalde de Nova York

-

entre els progressis­tes: en Adams veuen més el policia que el ciutadà compromès.

“Soc el Biden de Nova York”, va proclamar dilluns, després de visitar la Casa Blanca convidat pel president per parlar d’estratègie­s contra l’increment dels tirotejos.

Ningú no dubta que si les primàries haguessin estat el 2019, no hauria estat elegit mai. Però l’època de la pandèmia ha disparat la criminalit­at i Adams ha jugat la carta de la seguretat per desbancar els rivals. La seva victòria suposa una repulsa de les forces d’esquerra.

També es promociona com el defensor dels obrers, dels blue collar (per la granota blava de treball) a partir dels seus orígens. Avui vegà i evangelist­a, Adams va néixer i va créixer a Bronwsvill­e, un dels barris més pobres de Brooklyn, el quart de sis germans criats només per la seva mare, cuinera i netejadora de pisos.

Adams va ser el policia rebel en lluita contra la majoria dels seus companys –va decidir ser uniformat després de rebre una pallissa d’un agent pel color de la seva pell– i és el polític de les contradicc­ions. Pot semblar un outsider, que exhibeix rates ofegades en una roda de premsa per alertar de la plaga de rosegadors, o el representa­nt de l’establishm­ent al qual donen suport les forces del sistema econòmic.

En aquell acte de la Colúmbia, conclòs el rampell d’un dels assistents, Adams va recuperar el pols i la paraula per donar-li un consell: “Fes-te policia”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain