La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez apunta al relleu generacion­al al PSOE amb més dirigents joves

“Hi ha planter”, asseguren a Ferraz davant l’àmplia renovació prevista al partit

- JUAN CARLOS MERINO Madrid

Després del terratrèmo­l que va provocar Pedro Sánchez a l’Executiu, amb la profunda remodelaci­ó de dissabte passat, les rèpliques se sentiran amb força al PSOE, on tothom espera també una àmplia renovació. Tot i que, com amb la crisi del Govern central, ningú no té totes les claus sobre els recanvis previstos... tret del mateix Sánchez.

“Això només ho sap el president”, reconeixen a Ferraz. Altres dirigents adverteixe­n que, després de molts dels inesperats relleus al Govern central, “qualsevol s’atreveix a pronostica­r res”. El que sí que està previst és que el congrés del PSOE que se celebrarà a València a l’octubre, i els conclaves territoria­ls que tindran lloc tot seguit, fins a final d’any, comportara­n un important relleu generacion­al al PSOE. I Sánchez ja va anar apuntant a diversos dirigents joves que podrien exercir un paper destacat en aquesta estratègia de rejovenir els òrgans directius i els lideratges territoria­ls socialiste­s, amb vista al nou cicle electoral del 2023. “Hi ha planter”, avisen a Ferraz.

Sánchez donarà precisamen­t avui la benvinguda al nou liderattem­ps ge del PSOE a Andalusia en un acte que protagonit­zarà a Sevilla juntament amb Juan Espada, després del relleu acordat de Susana Díaz. En aquest míting també prendrà la paraula Ángeles Férriz (Sevilla, 1978), a qui Espadas acaba de situar com a nova portaveu socialista al Parlament andalús, i a qui a la Moncloa i Ferraz veuen cridada a tenir un paper rellevant en la renovació del PSOE. “Sens dubte”, asseguren.

Després de l’abrupta sortida de José Luis Ábalos del Govern i de la direcció del PSOE, Sánchez ja va encarregar aquesta setmana agafar els comandamen­ts de Ferraz, fins al congrés de l’octubre, a la vice-secretària general del partit i portaveu al Congrés, Adriana Lastra (Ribadesell­a, 1979), i a Santos Cerdán (Pamplona, 1969), com a nou secretari d’organitzac­ió.

Però el líder del PSOE ja va dibuixar al març un esbós de la renovació que vol implantar en el partit, amb la llista de dirigents a qui va encarregar l’elaboració de la ponència marc del congrés federal. Tres d’ells s’acaben d’incorporar al Consell de Ministres: Félix Bolaños (Madrid, 1975), José Manuel Albares (Madrid, 1972) i Pilar Alegría (Saragossa, 1977). Aquesta última, actual ministra d’Educació, ja apareixia des de fa a les travesses de Ferraz, segons dirigents socialiste­s, com un possible futur relleu al PSOE d’Aragó.

Per la seva banda, una figura ascendent en el socialisme basc, segons destaquen a Ferraz, és Eneko Andueza (Eibar, 1979). A més, per a la ponència del congrés federal sobre l’Espanya autonòmica, l’elegit és l’actual delegat del Govern espanyol a Euskadi, Denis Itxaso (Sant Sebastià, 1975).

En clau de futur del PSOE, i també territoria­l, cal interpreta­r alguns dels recents fitxatges per al Govern central, segons fonts socialiste­s. Singularme­nt, la nova portaveu de l’Executiu i flamant ministra de Política Territoria­l, la manxega Isabel Rodríguez (Abenójar, 1981).

Una altra qüestió pendent de resoldre és la renovació del lideratge del PSOE de Madrid després del desastre electoral del 4 de maig, després que la dimissió de José Manuel Franco deixés aquesta federació en mans d’una gestora. Dirigents de Ferraz aposten perquè a Madrid hi hagi una renovació “des de baix” i no pas una nova imposició des de la Moncloa. Tot i que encara no hi ha res clar. Mentrestan­t, el tiquet electoral d’Ángel Gabilondo al 4-M, Hana Jalloul (Saragossa, 1978), va ser designada coordinado­ra de la ponència del congrés, juntament amb l’europarlam­entària Lina Gálvez (Sevilla, 1969).

A més de la vice-primera secretària del PSC, Eva Granados (Barcelona, 1975), que serà portaveu del comitè coordinado­r del congrés del PSOE, completen la nòmina de ponents Jonás Fernández (Astúries), Isabel Gil (Extremadur­a), Ainoa Quiñones (Cantàbria), Aina Calvo (Balears), Nira Fierro (Canàries), José Miñones (Galícia) o Ana Redondo (Castella i Lleó). Encara més jove és Andrea Fernández, diputada per Lleó de 28 anys, també fitxada per al comitè organitzad­or del congrés. “Hi ha banqueta”.c

Després del canvi en el lideratge socialista a Andalusia, el futur de la federació madrilenya segueix sense aclarir-se

RETALLS

Crisi Els canvis de govern tenen el seu art. Si es gestionen malament, s’expliquen pitjor i no es diu la veritat, un sol relleu es pot convertir en crim polític. I en l’última crisi n’hi ha hagut algun.

Errejón El que més inquieta Pedro Sánchez no és la pujada del PP a les enquestes: és la tendència ascendent de Més País. Està deixant el PSOE sense espai en dos àmbits molt sensibles per a l’esquerra: el vot verd i el jove.

Inés El congrés de Ciutadans aquest cap de setmana serà el gran intent de salvació, potser l’últim. I no té més remei que trencar amb el PP i marcar una diferència contundent. Ningú no s’abraça a qui l’asfixia.

Pobresa L’informe de l’INE és depriment per l’augment de la pobresa, la desigualta­t i el declivi de les classes mitjanes. Sort de l’escut social. Sense ell estaríem a punt de la rebel·lió.

Menjadors Si més d’un milió de persones viuen dels menjadors socials, Yolanda Díaz pot dir al Consell de Ministres el que diu sobre el salari mínim: “Si un govern deixa fora els més febles, és difícil dir que sigui social”.

Impostos El gran empresari va preguntar al president autonòmic quant pensava ingressar amb la pujada d’impostos. “25 milions”, va dir. I l’empresari: “Fas tant de mal a l’economia regional que, si renuncies a la pujada, els poso de la butxaca”. No va tenir sort.

 ?? J.P.GANDUL / EFE ?? La vice-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, va clausurar ahir el curs d’estiu de la Fundació Pablo Iglesias
J.P.GANDUL / EFE La vice-secretària general del PSOE, Adriana Lastra, va clausurar ahir el curs d’estiu de la Fundació Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain