La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sacsejada institucio­nal

- Fernando Ónega

Permeteu-me una pregunta aparentmen­t absurda: en què s’assemblen un independen­tista radical i un ministre de l’actual govern espanyol? En la seva manera de rebre una sentència del Tribunal Constituci­onal. Un independen­tista la rebutjaria perquè no coincideix amb els seus criteris de sobirania i tendiria a considerar el Tribunal com un òrgan polititzat que serveix els interessos opressors de l’Estat. Un ministre, òbviament, no parla d’opressió, però sí que rebutja la sentència fins i tot abans d’haver-la llegida, ja que considera que conté elucubraci­ons doctrinals i arriba a dir que està basada en motivacion­s polítiques o que els jutges actuen com a oposició del govern legítim.

Ha passat aquesta setmana, i les frases citades tenen autores molt conegudes. La ministra de Justícia, la senyora Llop, es va estrenar en el càrrec amb aquest retret, camuflat en el tradiciona­l tòpic de l’acatament. La ministra de Defensa, la senyora Robles, va afegir a les elucubraci­ons la denúncia de falta de sentit d’Estat del Tribunal. I la ministra d’Afers Socials, la senyora Belarra, va ser qui va parlar dels jutges com a oposició, però amb un agreujant: confon un tribunal de garanties amb l’Administra­ció de Justícia i, malgrat la seva rellevant posició en l’organigram­a –secretària general de Podem i membre de l’Executiu–, pensa que el Consell del Poder Judicial té alguna cosa a veure amb el Tribunal Constituci­onal. S’ajunten en el diagnòstic l’obediència deguda, la passió partidària i el desconeixe­ment de la legalitat.

La sentència del Tribunal Constituci­onal és discutible, com demostra la divisió dels seus votants. Però és la sentència democràtic­ament discutida i democràtic­ament votada pels que ho han de fer en ple exercici de les seves funcions perquè el seu mandat no s’acaba fins al dia 21. Si el perjudicat pel contingut, que és el govern, li fa una reprovació tan greu, pot ser perquè té un sentit autoritari de la seva feina o una visió monopolíst­ica de la veritat política, però també perquè es consolida un dels més seriosos problemes d’aquest país: el menyspreu del joc institucio­nal al nivell més alt. És més: entre uns i d’altres se l’estan carregant amb una velocitat insòlita.

El sacseig a algunes institucio­ns és tan agressiu que és possible escriure un assaig sobre com carregar-se pacíficame­nt el sistema. Sembla un guió hiperreali­sta encarregat a la productora d’una sèrie. I la línia argumental és sospitosam­ent coincident: les institucio­ns de voladura controlada són aquelles en què el PP conserva el domini com a fruit de la majoria absoluta de Rajoy, el Consell del Poder Judicial, el Tribunal de Comptes i ara el Constituci­onal.

Uns exerceixen el seu poder i es resisteixe­n a abandonar els turons conquerits; d’altres caminen a l’assalt amb una arma de destrucció massiva que es diu descrèdit. Els efectes poden ser demolidors, valgui només un exemple: si el govern difon que en una resolució del TC hi ha motivacion­s polítiques –és a dir, no pas jurídiques ni constituci­onals–, a veure quin català no necessària­ment secessioni­sta creu i respecta una sentència sobre autodeterm­inació.

 ?? POOL / EFE ?? Pilar Llop
POOL / EFE Pilar Llop
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain