La Vanguardia (Català-1ª edició)

Microsoft identifica un altre cas d’espionatge a Catalunya

- JUAN MANUEL GARCÍA Barcelona

Candiru, una empresa israeliana especialit­zada en software d’espionatge, va crear un codi maligne que ataca el sistema operatiu Windows i permet espiar les comunicaci­ons i arxius de les víctimes.

Microsoft, que dijous a la tarda va fer públic un informe sobre aquest programa maligne, revela que Espanya, i en concret, subratlla, Catalunya, és un dels llocs on s’ha fet servir aquest codi.

Candiru només ven aquest tipus de programes malignes a governs, cosa que ahir va suscitar la reacció dels independen­tistes catalans, que al seu dia ja van ser víctimes d’un altre programa d’espionatge manufactur­at per una empresa israeliana.

El software Pegasus va permetre interferir la comunicaci­ó de l’anterior president del Parlament, Roger Torrent, o del líder d’ERC a d’aquest software espia en un país concret “no significa necessària­ment que una agència en aquest mateix país” sigui clienta de l’empresa israeliana, ja que és habitual que hi hagi atacs amb origen a tercers països.

Candiru, segons l’informe fet públic per Microsoft, s’hauria utilitzat en el seguiment d’almenys un centenar de persones, de les quals la meitat eren en territori palestí, i la resta, a Israel, l’Iran, el Líban, el Iemen, Espanya (específica­ment a Catalunya), el Regne Unit, Turquia, Armènia i Singapur.

La investigac­ió sobre aquest software espia s’ha fet en col·laboració amb el laboratori de la Universita­t de Toronto Citizen Lab, que al seu informe revela que “polítics, activistes de drets humans, periodiste­s, acadèmics, treballado­rs d’ambaixades i dissidents polítics” han estat objectiu d’aquest programa maligne. L’informe del laboratori considera

 ?? SWAYNE B. HALL / AP ?? Entrada de la seu de Microsoft a Nova York
SWAYNE B. HALL / AP Entrada de la seu de Microsoft a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain