La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comissió bilateral es reunirà finalment el 2 d’agost

La Moncloa es fa enrere en la idea de posposar-la al setembre

- ÀLEX TORT Barcelona

Tot i no haver-se dit ni piu anteriorme­nt, a la ministra de Política Territoria­l, Isabel Rodríguez, i a la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, només els va caldre una trucada de vint minuts al matí i uns missatges a la tarda per posar per fi data a la comissió bilateral Generalita­t-Estat. L’ordre del dia són figues d’un altre paner, encara està per traçar, però la insistènci­a de la dirigent catalana perquè la Moncloa assumís el compromís adquirit de celebrar la trobada al juliol va fer efecte, malgrat l’endarrerim­ent de dos dies respecte de la data marcada com a límit.

Així doncs, la comissió bilateral es reunirà exactament tres anys i un dia després de no fer-ho. La manxega Isabel Rodríguez va assumir recentment la cartera de Política Territoria­l en substituci­ó de Miquel Iceta, ara a Cultura i Esports. El canvi va posar en alerta la Generalita­t, que en privat va mostrar el seu malestar per la possibilit­at que el Govern espanyol decidís posposar la reunió al setembre, atès que Rodríguez acaba d’arribar a un ministeri que compagina amb la seva funció de portaveu del Govern central i calia temps, segons adduïen des de la Moncloa, perquè ho tingués tot per la mà. De fet, les mateixes fonts asseguren que la nova ministra ni tan sols era coneixedor­a del compromís de fer la reunió al juliol.

“Que la ministra acabi d’aterrar no hauria de ser un motiu perquè s’endarrerís molt en el temps”, havia advertit Vilagrà. En tot cas, amb la data ja en vermell al calendari, la part catalana té clar els temes a tractar. Alguns els va enumerar dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja: retirada del recurs d’inconstitu­cionalitat contra la llei catalana del lloguer, traspàs d’infraestru­ctures com el port i l’aeroport de Barcelona o el Consorci de la Zona Franca, traspàs de les beques, compliment de la llei de dependènci­a o la gestió dels fons europeus per a la pandèmia.

Vilagrà es va mostrar disposada ahir, davant l’estrena de Rodríguez, a deixar alguna de les qüestions fora de l’ordre del dia per abordar-les en una altra trobada més endavant. “Però no podem deixar passar aquesta oportunita­t per començar a tractar temes socials i d’infraestru­ctures”, va assegurar.

La comissió bilateral serà, doncs, la segona reunió formal entre els governs espanyol i català, després de la de presidents del 29 de juny. La tercera setmana de setembre està previst que es trobi la taula de negociació per resoldre el conflicte polític, on el Govern català vol parlar de referèndum i amnistia.c

Vilagrà considera que s’han d’abordar de seguida algunes qüestions socials i d’infraestru­ctures

 ?? GEMMA ALEMAN / ACN ?? La consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, ahir atenent els mitjans de comunicaci­ó
GEMMA ALEMAN / ACN La consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, ahir atenent els mitjans de comunicaci­ó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain