La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’independen­tisme normalitza la convivènci­a en un acte d’Òmnium

Cuixart reclama unitat a Elna davant gran part dels líders de l’1-O

- ÀLEX TORT Barcelona

L’excusa és el 60è aniversari d’Òmnium Cultural, però el cert és que l’esdevenime­nt ha caigut en un moment en què la mar és plana entre els actors polítics independen­tistes. L’entitat va idear un acte a Elna, a la Catalunya del Nord, bressol de l’1-O –és d’on es van distribuir i guardar les urnes del referèndum– a la recerca de la unitat. Jordi Cuixart, president de l’associació, va propiciar el que va anomenar una “foto de família” dalt de l’escenari amb gran part dels indultats, gairebé tots els reclamats encara per la justícia espanyola per l’1-O, i altes autoritats catalanes: Pere Aragonès, Laura Borràs i Jordi Puigneró.

Format el Govern, rutllant des de fa gairebé dos mesos i amb un marge consentit de Junts i la CUP a ERC per a la taula de negociació, les disputes semblen ara a l’entreToni son. L’acte d’Òmnium va ratificar la normalitza­ció de la convivènci­a. El 2023, però, amb eleccions municipals i generals i la probable liquidació d’aquell espai de diàleg entre governs on l’independen­tisme reclama referèndum i amnistia, la batussa s’intueix grossa.

Fins llavors, com a mínim unitat. Això és el que va reclamar Cuixart. O almenys donar-ne la imatge. “Aquesta foto de família és necessària per visualitza­r la voluntat de seguir fent camí junts”, va dir molt significat­ivament.

Òmnium té 60 anys d’història i 187.872 socis, així que l’entitat es veu capacitada i autoritzad­a per aplegar l’independen­tisme i provar que normalitzi la convivènci­a. Dalt de l’escenari hi van pujar, a més a més de l’excarcerat Jordi Cuixart, els presos indultats Oriol Junqueras, Josep Rull, Quim Forn, Carme Forcadell i Jordi Sànchez; els reclamats per la justícia espanyola Carles Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Comín i Anna Gabriel; Meritxell Serret, que es va personar davant el jutge Pablo Llarena al març, i Carles Mundó i Meritxell Borràs, condemnats per malversaci­ó, però exempts de pena de presó. La foto dels líders independen­tistes encausats per l’1-O no va ser completa perquè Marta Rovira, Jordi Turull, Dolors Bassa i Raül Romeva no hi van ser per diferents motius.

Potser una de la mostres de l’intent de refer llaços va ser el moment en què Puigdemont i Junqueras

van accedir a l’escenari. No va ser ni de bon tros una imatge efusiva, però sí molt menys forçada que la que van donar el 7 de juliol, en la primera trobada entre els dos a Waterloo. Ahir hi va haver com a mínim, mentre els reclamava Cuixart, el gest d’envoltar-se tots dos les espatlles l’un a l’altre amb un sol braç mentre miraven en la mateixa direcció. Val més això que res.

L’altre imatge és la presència de la cupaire Anna Gabriel. Va ser la primera vegada en tres anys que va travessar la frontera de Suïssa, on resideix actualment.

Hi va haver moltes cares, però un únic parlament, el de Cuixart. Va afirmar que el retrobamen­t d’ahir “i tots els que vindran són una victòria de la societat catalana”, i va subratllar que “la unitat i la diversitat” són claus per “guanyar el futur”. “Som víctimes d’una repressió tan ferotge perquè l’Estat sap que podem guanyar”, va dir.

El president d’Òmnium va advertir que l’entitat “continuarà sent exigent” amb els polítics independen­tistes “amb lleialtat i generosita­t”. “Ho tornarem fer, ho farem junts i ho farem millor”, va acabar davant la mirada de representa­nts d’ERC, Junts i la CUP.c

L’entitat avisa que “serà exigent” amb els polítics la segona vegada que Junqueras i Puigdemont es veuen

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? La cupaire Anna Gabriel, que va travessar per primer cop la frontera suïssa, saludant Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Carles Puigdemont
DAVID ZORRAKINO / EP La cupaire Anna Gabriel, que va travessar per primer cop la frontera suïssa, saludant Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Carles Puigdemont

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain