La Vanguardia (Català-1ª edició)

Òmnium o la persistènc­ia

-

Creada per iniciativa de cinc figures destacades de la burgesia catalana l’11 de juliol del 1961, Òmnium Cultural compleix seixanta anys de compromís a favor de la llengua i la cultura catalanes. Amb més de 187.000 socis que mantenen amb les seves quotes una estructura molt ben greixada, es tracta d’una entitat única a Europa, per l’abast de les seves activitats, per la seva implantaci­ó, per la seva base social i per la seva capacitat d’incidir en la vida col·lectiva. Simbolitza la persistènc­ia del catalanism­e cultural connectat amb una part central de la societat.

El seu naixement es va produir en el context de la resistènci­a cultural que es va desenvolup­ar contra el franquisme i que va experiment­ar un impuls modernitza­dor a partir de la dècada dels seixanta, amb la creació d’editorials en llengua catalana, la irrupció d’autors joves, l’aparició de la nova cançó, la renovació del teatre i la connexió de les noves generacion­s amb les inquietuds i estils de vida que es produïen fora de les nostres fronteres. En un clima de semiclande­stinitat, Òmnium va organitzar cursos de català, trobades, ajuts a creadors i premis, tot això per evitar que la cultura catalana –prohibida en l’espai públic i reduïda a curiositat folklòrica per la dictadura– acabés desapareix­ent. L’entitat va ser clausurada durant uns anys, però va continuar actuant per altres vies. Amb l’arribada de la democràcia i el restablime­nt de l’autonomia, va travessar una etapa d’anquilosam­ent fins que es va posar al dia amb la presidènci­a de Jordi Porta i el posterior mandat de Muriel Casals, que va saber combinar la profession­alització amb el voluntaria­t marca de la casa, per créixer i ampliar la tasca en nous àmbits de tipus més social.

A partir del 2010, després de la decisió del TC sobre l’Estatut, Òmnium –el lema de la qual és “llengua, cultura, país”– va aixecar la bandera de l’autodeterm­inació i va liderar la demanda d’un referèndum sobre la sobirania de Catalunya, abans que aparegués l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), organitzac­ió amb un enfocament més explícitam­ent polític. El seu actual president, Jordi Cuixart, que va ser condemnat amb els polítics del procés, manté l’entitat al marge de la influència partidista i és l’únic líder que emet un missatge de caire transversa­l, la qual cosa li permet reunir tots els sectors de l’independen­tisme, com va fer ahir a Elna, a la Catalunya del Nord.

La mutació del catalanism­e en independen­tisme ha impactat de ple a Òmnium i ha obert una nova època en l’emblemàtic­a entitat, donant-li un protagonis­me inèdit. La seva tasca al llarg de més de mig segle ha estat essencial per concretar allò que el poeta va anomenar “salvar-vos els mots”.c

L’entitat compleix 60 anys de compromís a favor de la llengua i cultura catalanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain