La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bona vida digital i Bauhaus

- José María Lassalle

Europa afronta la transforma­ció digital de les seves estructure­s econòmique­s amb un objectiu clar: contribuir a la sostenibil­itat climàtica del planeta reduint les emissions de carboni. Estem davant un objectiu que no només és econòmic sinó, també, ètic. Assumeix un imperatiu ecològic amb nosaltres mateixos, amb la resta de la comunitat internacio­nal i, finalment, amb l’espècie humana a causa de l’amenaça existencia­l que projecta sobre el conjunt de la humanitat el canvi climàtic accelerat que experiment­a el nostre planeta.

Per això, els fons Next Generation no només s’han de mirar des d’una perspectiv­a estrictame­nt econòmica i social. Són, sens dubte, una fórmula instrument­al que busca viabilitza­r materialme­nt l’economia europea després de l’impacte de la crisi provocada per la covid. Però han de respondre, també, a un impuls de resignific­ació ètica del projecte europeu. Han de sintonitza­r amb la reflexió que, a nivell occidental, planteja teòricamen­t un capitalism­e a la recerca d’un sentit moral després del fort impacte que va patir en la seva legitimaci­ó a causa de la crisi del 2008. El col·lapse de l’estructura especulati­va neoliberal i les seves conseqüènc­ies d’injustícia i desigualta­t han deixat un forat ètic que el nou capitalism­e cognitiu basat en plataforme­s digitals, lluny de reduir-lo, l’ha eixamplat i agreujat, tal com Glenn Diesen planteja a Great power politics in the fourth industrial revolution.

Per això els 750.000 milions d’euros que contenen els fons Next Generation s’hauran de destinar a transforma­r el model econòmic europeu a partir d’una sèrie de claus de racionalit­at cívica, global i intergener­acional que donin un sentit ètic a la prosperita­t que alliberarà el nostre model tecnologit­zat d’economia verda. El problema ja no rau en la generació incrementa­l de prosperita­t sinó en com s’ha d’abordar dins d’un perímetre de justícia que no estressi ni disloqui èticament la nostra societat. Una cosa que el green new deal europeu ha de definir a partir d’una reflexió col·lectiva que actualitzi els pressupost­os ètics que es van formular el 1951 i 1957 amb l’aprovació dels tractats fundaciona­ls del mercat comú.

El context que afavorirà a partir del setembre el debat sobre la Nova Bauhaus podria ser el marc d’aquesta reflexió col·lectiva. Llavors hi haurà diversos projectes que analitzara­n amb detall els valors que la proposta impulsada per la presidenta Von der Leyen ha posat sobre la taula al voltant dels conceptes que han de presidir el propòsit del green new deal: “Beautiful-sustainabl­e-together”. Ja hem vist en aquestes pàgines els problemes geopolític­s i culturals que envolten la proposta europea i que requereixe­n una mirada meridional que contingui claus que redefineix­in el disseny inspirat en els orígens centreeuro­peus i funcionali­stes de la Bauhaus.

Ho vaig fer en aquestes pàgines a “Bauhaus i geopolític­a cultural” (27/ III/2021); “Bauhaus ferotge o Caputxeta del Sud” (24/IV/2021) i “Mediterran­is i Bauhaus” (22/V/2021). En aquests articles vaig incidir en la necessitat que els conceptes de bellesa i sostenibil­itat sortissin del marc estricte de funcionali­tat tècnica defensat per la vella Bauhaus, així com de les anàlisis específiqu­es que, a partir d’ella, es desenvolup­en al nostre país des d’àmbits especialit­zats del món de l’arquitectu­ra i les enginyerie­s. Una cosa que requereix assumir una visió corregida, més transversa­l i oberta a les dinàmiques crítiques del món de la cultura i el pensament. En la línia, precisamen­t, de les reflexions que plantejava Adorno de projectar harmonies negatives que capturin les contradicc­ions que tensen els conceptes culturals.

Ara vull anar més lluny i proposar que, dins del debat que es plantejarà ben aviat sobre la Nova Bauhaus, el concepte de junts (together) doni lloc a una reflexió col·lectiva sobre com fer possible que la tecnologia permeti el que Aristòtil definia com la “bona vida”. Encara que ara portada a l’àmbit digital. Aquí, cal recordar la insistènci­a aristotèli­ca que els éssers humans no formen comunitats per viure, sinó per viure bé. Un accent ètic que ha d’afavorir el desenvolup­ament d’un propòsit de progrés moral comunitari darrere de la suma de digitalitz­ació i sostenibil­itat que impulsarà l’economia verda europea.

Si Europa vol ser creïble a nivell planetari en el seu compromís amb la sostenibil­itat climàtica, ha de dotar el green new deal d’un fort contingut ètic pel que fa a la instrument­alitat digital del canvi del nostre model econòmic. Això passa per identifica­r col·lectivamen­t els principis bàsics de l’ètica pública que ens ajudi a definir què és el que està bé o malament, o què és neutre en termes morals. Tant en la relació que mantenim els éssers humans amb la tecnologia, com entre nosaltres mateixos a partir de la seva presència en les nostres vides. Una exigència imprescind­ible si volem identifica­r una “bona vida digital”. No només perquè ajudarà a saber on és el perímetre de l’autenticit­at humana, sinó, també, els contorns de dignitat del que som i volem ser en relació amb els altres, així com respecte a l’“alteritat” maquínica que s’insinua en una intel·ligència artificial que aviat serà alteritat artificial.

És dins d’aquest marc on resulta necessari que el conjunt de la societat europea debati a nivell intergener­acional quina serà la brúixola ètica que indicarà la direcció a seguir digitalmen­t. Només així encertarem en la definició futura dels drets digitals que protegiran els valors de la nova era digital. Potser per això reiterava Hannah Arendt a Vita activa la necessitat de promoure democràtic­ament un intercanvi públic permanent d’arguments ètics i filosòfics que afavoreixi­n una bona vida individual i col·lectiva. Un intercanvi imprescind­ible si volem impedir que el populisme actual desemboqui en aquell nihilisme tecnològic que considera la democràcia liberal i els seus valors ètics no només un obstacle per a l’acceleraci­ó de la innovació sinó una antigalla política.c

El fons Next Generation han de respondre, també, a un impuls de resignific­ació ètica del projecte europeu

La societat europea ha de debatre quina serà la brúixola ètica que indicarà la direcció a seguir digitalmen­t

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain