La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vall d’Hebron practica el primer trasplanta­ment de pulmó per covid

-

seu sogre malalt de covid. La inflamació li va deixar inservible­s els pulmons, però la resta de l’organisme funcionava bé. Amb prou feines una mica d’hipertensi­ó. Va estar 128 dies a l’ECMO i, en total, gairebé cinc mesos en cures intensives, primer al seu hospital i després a Vall d’Hebron pel trasplanta­ment.

“Quan l’hi vam plantejar, no s’ho va pensar. Però és psicològic­ament molt dur. És la llum al final del túnel, però és un trasplanta­ment dels dos pulmons. Els seus pràcticame­nt no funcionave­n. Ell recorda aquell temps com un malson. Els pacients van carregats de drogues per esmorteir el patiment”, descriu el cirurgià.

Quan van tenir la seva acceptació, el van traslladar a Vall d’Hebron, una operació complicada perquè estava molt malalt. Va arribar connectat a les màquines, i directe a l’uci. Va conèixer l’equip. Va firmar el consentime­nt. “I vam activar la urgència zero de trasplanta­ments. El primer òrgan compatible que estigués disponible en qualsevol punt d’Espanya o Europa era per a ell. Va esperar tot just tres o quatre dies”, recorda Jáuregui.

La logística d’un trasplanta­ment pulmonar és bastant aclaparado­ra. “No hi ha més de vuit hores de marge per a tot. No duren més els pulmons”. Així que cal anar fins al lloc on es manté actiu el cos del donant mort en un avió privat de l’organitzac­ió de trasplanta­ments. Els cirurgians de Vall d’Hebron comproven que estan bé. Que funcionen, en aquell cos d’algú que ja havia mort. I avisen Barcelona. Es fa l’extracció i, mentrestan­t, el receptor entra al quiròfan perquè se li extreguin els seus. Primer un. Després faran l’altre.

El pacient espera connectat a una màquina de circulació extracorpò­ria de més volum que l’ECMO: “Cal donar repòs al cor durant l’operació”, explica el cirurgià.

Arriben els pulmons i l’equip extractor, a l’avió amb les neveres. A Vall d’Hebron el pit del pacient ha d’estar preparat, amb tots els vasos i els conductes bronquials perfectame­nt disposats per acoblar el primer pulmó, el dret.

L’òrgan que acaba d’arribar és una massa gris clar, gairebé sense forma, com es pot veure a les fotos de Xavier Jurio, que va passar la matinada dins d’un quiròfan ple de profession­als que feien amb total precisió les tasques més diverses.

Però hi va haver un moment

La covid i la inflamació havien convertit en “mantega” els pulmons del pacient

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain