La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Somio amb un arròs amb llamàntol, ben caldós”

Fa un mes que Jordi Soriano, de 51 anys, respira per si mateix

- ANA MACPHERSON Barcelona

Jordi Soriano, 51 anys, el primer trasplanta­t de pulmons per covid, continua al llit de l’hospital de Vall d’Hebron, però ja mou les mans i els avantbraço­s i una mica les cames. “He de tornar a despertar tot el cos després de cinc mesos d’uci”.

Veu ferma, mirada tranquil·la i tota la determinac­ió que creu que el defineix: “Sempre tiro endavant. Si em surt malament, ho torno a intentar. No miro mai enrere”. Els matins amb la fisioterap­euta i les tardes al gimnàs. “I quan camini, a casa”.

“Que amb què somio? Amb un arròs amb llamàntol, ben caldós”. No espera viatges ni grans coses. Aquell arròs. I dormir al seu llit.

En Jordi ajudava a cuidar el seu sogre a Abrera, on viu amb la seva dona. S’havia posat malalt de covid. I es va infectar. “Però ho vaig saber quan vaig caure desplomat. El següent que recordo ja va ser a l’hospital”. La reacció inflamatòr­ia que acompanya aquest coronaviru­s va ser tan ferotge en el seu cas que el va portar de seguida a l’uci.

“Vaig estar molt de temps amb la màquina que oxigena la sang, l’ECMO”. En total, 128 dies en què els seus pulmons ja no funcionave­n. Ni ho farien. “Estava conscient, pràcticame­nt tot el temps”, explica. Això, i no tenir res més que els seus pulmons fets malbé, li va permetre plantejar-se el trasplanta­ment. “Tenia por, però no m’ho vaig pensar. De cap. No em quedaria tota la vida al llit. Era una segona oportunita­t que no deixaria passar”.

Cinc mesos d’uci són molt avorrits. “El pitjor era veure com passaven cada dos per tres les bosses negres amb els que es quedaven pel camí”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain