La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aval judicial al toc de queda a Catalunya durant set dies

Argimon diu que la mesura es pot allargar quatre setmanes

- TONI MUÑOZ / MARTA RICART Barcelona

No hi va haver cap sorpresa. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va autoritzar ahir el confinamen­t nocturn, decidit pel Govern per contenir l’explosió de contagis d’aquest juliol. Des de la nit passada és vigent aquest toc de queda, entre la una i les sis hores, i en les mateixes condicions que el que es va aplicar durant mesos fins al 9 de maig, quan es va acabar l’estat d’alarma.

Precisamen­t, com que no hi ha estat d’alarma i la mobilitat és un dret fonamental, el Govern va haver de sotmetre la resolució al dictamen del TSJC.

Els jutges van justificar el toc de queda nocturn adduint “els penosos índexs epidemiolò­gics que ens deixen en tan mal lloc a tots, administra­cions incloses, sobretot si es tenen en compte els resultats per franges d’edat i a fi de salvaguard­ar i preservar els drets a la vida i a la protecció de la salut i l’estabilita­t del sistema sanitari, en concret hospitalar­i i d’assistènci­a primària”.

I van afegir que “no es pot dubtar que les mesures del cas persegueix­en el distanciam­ent social, la limitació de contactes i activitats grupals, i no hi ha mèrits en aquest procedimen­t per dubtar que la finalitat és la regulació específica de les emergèncie­s sanitàries i el control dels contagis per protegir valors i drets tan sentits com la vida, la integritat física i la salut de les persones”.

“El confinamen­t nocturn ha estat avalat. És una mesura difícil però necessària per frenar els contagis, per protegir vides i el sistema sanitari”, tuitejava després de la decisió del TSJC el president

Pere Aragonès, que afegia que s’aplicava des de la nit passada. Fonts de Salut es van congratula­r “que el TSJC validi les argumentac­ions”. El confinamen­t es va aprovar per a set dies, fins al 23, prorrogabl­es. Abans de la decisió judicial, el conseller Josep Maria Argimon va reiterar a Catalunya Ràdio la creença de la Generalita­t que caldrà més temps per aturar i revertir la cinquena onada. Va dir que el confinamen­t es podria haver d’aplicar quatre setmanes. Cada pròrroga exigirà l’aprovació del TSJC.

La mesura pretén reduir la interacció social i evitar aglomeraci­ons com els botellots dels caps de setmana. S’aplica a 147 municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència acumulada els últims set dies (IA7) de més de 400 casos per 100.000 habitants (a Espanya es va acordar que 125 indica risc molt alt). S’hi afegeixen 14 localitats amb menys casos però envoltades per d’altres amb més incidència. En total, 161 municipis on viu gairebé un 80% de la població catalana. Lleida és l’única gran capital no inclosa. Ahir la seva IA7 era de 392 casos. Tampoc no hi havia Manresa, amb 288 casos. Salou amb 1.036 o Barcelona amb 853 tenien les taxes més altes.

Els 161 municipis tindran toc de queda set dies, encara que la seva IA7 baixi de 400; no se’n revisarà la situació fins a la pròrroga de la mesura. Fins aleshores tampoc no s’hi inclouran nous municipis on la IA7 pugi de 400. Ahir hi havia localitats en més bona situació que demanaven el confinamen­t, com ara Balaguer, Tàrrega, Roda de Berà o Mont-roig. Durant les hores de toc de queda els municipis afectats es podran travessar en cotxe però no s’hi podrà entrar ni sortir-ne.c

Fins que no es revisi la mesura, cap municipi podrà sortir del grup d’afectats o entrar-hi; ara són 161

 ?? JOSEP LAGO / SHOOTING ?? Aglomeraci­ó nocturna a la Barcelonet­a el cap de setmana passat, el que pretén evitar la mesura
JOSEP LAGO / SHOOTING Aglomeraci­ó nocturna a la Barcelonet­a el cap de setmana passat, el que pretén evitar la mesura

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain