La Vanguardia (Català-1ª edició)

ERC i JxCat signen la sortida del Comú del govern de la Paeria de mutu acord

- PAU ECHAUZ Lleida

Els tres socis de la Paeria, ERC, JxCat i el Comú de Lleida, van acordar ahir donar per acabat el pacte subscrit el juny del 2019 i la conseqüent sortida dels dos regidors del Comú, Sergi Talamonte i Elena Ferre, que abandonen les responsabi­litats de govern i passen a l’oposició. La ruptura es va fer de mutu acord després del desacord polític protagonit­zat per Talamonte, que es va negar a votar afirmativa­ment l’expedient de reparcel·lació de les finques afectades pel projecte comercial de Torre Salses, que també suposa construir un miler d’habitatges, la meitat de protecció oficial.

ERC i Junts continuara­n al capdavant de l’Ajuntament, tot i que en minoria, ja que es queden amb 12 regidors, dos menys dels necessaris per aconseguir la majoria absoluta. A través d’un comunicat conjunt, els tres grups van indicar que acordaven la sortida del Comú de manera “responsabl­e i amb garanties de traspàs efectiu i correcte, i oferint tot el suport als nous responsabl­es de les àrees”. Els tres grups expressen la voluntat de “preservar” els eixos programàti­cs del pacte de govern i se citen a “garantir la governabil­itat de la ciutat i el desenvolup­ament dels compromiso­s compartits en aquest nou escenari”.

En una breu roda de premsa, el Paer en cap, Miquel Pueyo, va explicar que la sortida del Comú del pacte d’Entesa era una solució justa i responsabl­e, “en què ens hem estalviat més retrets, i garantim que els principals punts de l’acord i del pla d’acció municipal continuara­n vigents”. Ara Pueyo haurà de remodelar el seu govern i repartir les àrees vacants entre els vuit regidors d’ERC i els quatre de JxCat.

La ruptura del pacte era la sortida més plausible després que dijous els regidors del Comú reacciones­sin a la destitució de Talamonte amb unes declaracio­ns en què desafiaven Pueyo i l’instaven que els expulsés. “ERC i JxCat ens han aplicat un 155”, van afirmar, una declaració que l’alcalde va qualificar de “mesquina i irresponsa­ble”. Ahir Pueyo va tenir paraules d’afecte per a Talamonte i va dir que “nosaltres tampoc no som partidaris de Torre Salses”. Talamonte va afirmar que “si ens expulsen no és per trencar el pacte, sinó per defensar-lo”.

Davant la delicada situació, el líder de l’oposició, Fèlix Larrosa, no va voler burxar en la ferida i va reiterar “la voluntat dels socialiste­s de sumar per a polítiques pensades per a la ciutadania”.

“Siensexpul­sennoésper havertrenc­atelpacte,sinó perhaver-lodefensat”, diuTalamon­te,que deixa Pueyo en minoria

Amb tot, Larrosa opina que la crisi és “un despropòsi­t que els lleidatans observen amb estupefacc­ió; és un mal avís per a inversors en un moment que hem d’estar units per superar la pandèmia”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain