La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cuina de barri assenyada

Monocrom, plats meravellos­ament normals

-

Un plat, segons la nostra opinió, ha de tenir harmonia. Sense harmonia difícilmen­t pot ser bo. I això val tant per al plat més senzill com per al més complicat.

Una parmentier de patata, amb ou i sobrassada, és un plat molt comú. Diríem que freqüent. Però en pocs llocs, poquíssims, el fan excel·lent. Quan diem excel·lent volem dir, simplement, molt ben fet, a consciènci­a, amb el propòsit d’agradar. En aquest cas, l’equilibri entre els tres elements del plat –patates, ou i sobrassada– ens ha semblat absolut.

Amb el mateix guió hem pres una croqueta, boníssima, una amanida de carbassó amb parmesà, una terrina de conill i porc, una costella de porc impecable i uns de saborosos lletons de vedella, pa del Forn de Sant Josep amb oli i tomàquet i un flam amb nata. Ah!, i un plat, d’última hora, que ens va captivar pel seu seny: un pastís de tomàquet, fet amb un pa que s’elabora a la casa i que com a base d’un pastís ens va semblar natural i fantàstic.

Al Monocrom hem descobert una cuina meravellos­ament normal. I fer meravellós el que és habitual acostuma a ser difícil i complicat. Aquí hem descobert una cuina desxifrabl­e i alhora deliciosa.

Janina Ruti, que gestiona el restaurant amb el seu germà, ens va suggerir tres vins humils però de primera: el Missatge en una Ampolla, un macabeu que envaeix el paladar, el Quartet –merlot i moscatell– fet al Rosselló, el més gran dels petits que hem tastat, i el Pecat Noble, una malvasia de Sitges, un vi dens i seductor.

Al capdavant de la cuina hi ha Joan Vallès. Hem parlat amb ell. Cuina exactament com pensa. Ens va agradar el seu discurs culinari. Acompanyan­t-lo, Germán Serafín. Tots dos es compaginen bé i veuen la cuina de manera semblant. A la sala, la Janina i en Xavi. I amb ells, Rocío Díaz. Junts formen el cor del Monocromo.

Descobrir aquesta casa ens ha complagut. Per la naturalita­t del gest i també del menjar. Potser és perquè estem saturats de rareses, quan aquí tot és meravellos­ament normal.c

 ?? ADRIAN QUIROGA / SHOOTING ?? Els germans Ruti amb tot l’equip. Joan Vallès (de blanc) està al capdavant de la cuina
ADRIAN QUIROGA / SHOOTING Els germans Ruti amb tot l’equip. Joan Vallès (de blanc) està al capdavant de la cuina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain