La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No sigueu tan exigents, els profession­als estan esgotats”

President del Col·legi de Metges de Barcelona

- ENTREVISTA ANA MACPHERSON Barcelona

Cada pas enrere, cada ascens dels casos de covid per falta de previsió dels governants i pel comportame­nt dels ciutadans els dol. Jaume Padrós, el president actual del Col·legi de Metges de Barcelona (acaben de convocar eleccions per al setembre), reclama a la població una actitud més comprensiv­a.

Els profession­als estan dolguts?

Rebem moltes crítiques quan els ciutadans no poden accedir als seus metges. Que ningú no dubti del compromís de tots els profession­als. Però estem esgotats. L’atenció primària està parant el cop des del primer dia de la pandèmia. I hi continua sent, al caire del col·lapse. Són humans i tenen límits. Necessitem més empatia. És bo que siguem crítics, però no tan exigents, estem esgotats.

Els errors en aquesta onada també són imputables a la població?

Aquesta onada ens ha passat per sobre a tots, però segurament molts deuen haver lamentat el seu comportame­nt relaxat per Sant Joan. També els que no ho van preveure des de l’Administra­ció, parlo de totes. És molt difícil aconseguir un equilibri entre les necessitat­s econòmique­s i emocionals i les de salut pública. Però també hi ha una responsabi­litat individual de cada ciutadà. Crec que és important que tots siguem part de la solució.

Què retreu als responsabl­es polítics?

El virus ens va passar al davant. És fàcil dir-ho després, però hi va haver falta de previsió de l’escenari que s’acostava amb la variant delta, la confiança en l’augment de vacunats, el final de curs, les revetlles, els macrofesti­vals amb tests d’antígens... Es va confiar molt en la responsabi­litat individual. Un excés de confiança general que, com que anàvem tan bé amb la vacuna, no hi hauria cap problema.

Oblit general?

S’han barrejat els desitjos amb la realitat. Volíem creure que de debò això havia passat. Potser la nostra societat està una mica infantilit­zada. Pertanyem a la generació que ha viscut més temps sense guerres ni pandèmies, i això potser ens fa tenir una capacitat de resiliènci­a més baixa que

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Jaume Padrós, president actual del Col·legi de Metges de Barcelona
LLIBERT TEIXIDÓ Jaume Padrós, president actual del Col·legi de Metges de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain