La Vanguardia (Català-1ª edició)

Argimon admet que “no hem fet les coses bé”, com ara permetent macrofesti­vals

- REDACCIÓ Barcelona

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va fer autocrític­a ahir davant l’explosió de casos de la cinquena onada de l’epidèmia i va admetre que “amb aquestes xifres de contagis, clarament no hem fet les coses bé, no les he fet bé”. Tot i això, va descartar dimitir, ja que va recordar que el virus és imprevisib­le. El metge fa menys de dos mesos que està en el càrrec.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon va assenyalar que, per exemple, va ser “un error” que no repetiria autoritzar els macrofesti­vals d’aquest mes (Vida, Canet Rock i Cruïlla), encara que ja estiguessi­n previstos, perquè van transmetre “un missatge contradict­ori” amb la realitat, que era “complicada”. I això malgrat que, amb dades preliminar­s que Salut estudia, aquests festivals no han tingut un gran impacte en el creixement de l’epidèmia.

“La societat en conjunt i jo, com a responsabl­e de la pandèmia, ens pensàvem que tot anava molt bé; baixava molt la incidència, el ritme de vacunació era elevat... Crec que aquestes expectativ­es van fer que es relaxessin les mesures”, va afirmar. Es va lamentar que també hi van contribuir missatges com que “s’estava sortint del túnel”, quan el virus “fa moltes voltes”. Creu que encara hi ha una “doble realitat: quan surts al carrer no hi ha sensació de pandèmia, però això canvia quan entres en un centre sanitari”.

El conseller ja va atribuir abans-d’ahir el ràpid augment de casos a una “tempesta perfecta” que va sumar l’expansió de la variant delta, les festes de final de curs, més socialitza­ció amb l’arribada de l’estiu, les revetlles, l’inici del turisme, el fet que els joves no estiguin vacunats... Ahir va reconèixer que potser s’hauria hagut d’actuar abans.

La situació és “molt dolenta”, va afirmar. Va reiterar que s’alenteixen els contagis en la franja de 15-29 anys, però no ha parat l’augment de casos perquè, a més a més, l’alta incidència entre els joves també arrossega les taxes en edats més avançades. La incidència mitjana a Catalunya els últims 14 dies va pujar ahir a 1.088 casos per 100.000 habitants i hi havia 1.349 hospitalit­zats per covid, 259 a l’uci. L’única dada positiva és que un 50% de la població catalana ja està immunitzad­a.

Argimon va apuntar que es debatrà a la Comissió de Salut Pública, en què participen el ministeri i les autonomies, si s’han de posar segones dosis als qui han passat la covid i també si, davant un positiu, han de fer quarantena els contactes amb la pauta completa (l’última norma és no fer-ne). Va afegir que uns mil sanitaris, la majoria vacunats amb dues dosis, s’han infectat en aquesta onada.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain