La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Combatre el canvi climàtic exigeix el protagonis­me de la societat civil”

La directora de Greenpeace España adverteix que falta ambició i voluntat política per aconseguir una recuperaci­ó verda i justa

- ENRIC TINTORÉ Barcelona

Eva Saldaña, la directora de Greenpeace España, afirma que tenim les solucions i els mitjans contra el canvi climàtic. L’únic problema és que falta més ambició i voluntat política dels líders del món. Per això considera que és necessari el protagonis­me de la societat civil per frenar l’escalfamen­t del planeta i aconseguir una recuperaci­ó verda i justa. “En aquest sentit –diu–, cadascú ha de fer la seva pròpia anàlisi de com pot contribuir a combatre el canvi climàtic”.

“Tenim una oportunita­t única –afegeix–. La ciència ens diu que el pròxim decenni és decisiu per actuar contra la crisi ecològica i que, en concret, els quatre anys que venen són crucials per articular una resposta i evitar greus impactes que serien irreversib­les. Cal aconseguir que els grans països industrial­itzats compleixin els acords contra el canvi climàtic com més aviat millor i es converteix­i en el motor de la transforma­ció mundial”.

“Estem en una societat –explica– que viu gràcies al consum dels combustibl­es fòssils. És un sistema obsolet. Es basa en un creixement infinit quan vivim en un planeta finit de recursos limitats. Per això cal reinventar el sistema i capgirarlo. A Greenpeace hem definit un pla amb les 117 mesures que seria necessari implementa­r. Només un 34% d’aquestes mesures requeririe­n inversió. La resta són canvis de normatives o regulació i canvi en l’orientació de les polítiques estatals i locals que només requereixe­n la voluntat política necessària”. Però, malgrat això, Eva Saldaña afirma que sense la participac­ió i el protagonis­me de la societat civil no serà possible transforma­r el sistema per fer-lo sostenible i just.

Asia) a la regió del Mekong i Bhutan. També ha treballat en projectes ambientals a Costa Rica, l’Amazònia peruana i la Patagònia argentina.

la directora de Greenpeace España afirma que encara som a temps de frenar l’escalfamen­t del planeta i evitar el canvi climàtic si ara es prenen les decisions adequades. “El pessimisme i el derrotisme són ara els grans enemics de la lluita per la defensa del medi ambient. Ho havia estat el negacionis­me, però el perill ara és perdre l’esperança que podem canviar les coses. Cal restaurar la confiança multilater­al i aconseguir que els grans països industrial­itzats presents al G-7 i el G-20 compleixin, d’entrada, els grans acords internacio­nals que s’han aconseguit contra el canvi climàtic”. empreses, sinó que també hi hagi espai per a projectes d’economia social i per a les petites i mitjanes empreses. Caldrà evitar que els diners vagin a les accions de greenwashi­ng (rentat verd) de les grans companyies per només millorar la seva imatge”.

“Les prioritats –diu– les tenim clares: transforma­r l’economia perquè estigui en sintonia amb la vida i la salut del planeta. Amb aquesta idea hem definit les 117 mesures que pivoten al voltant de nou eixos d’actuació relacionat­s amb els àmbits més rellevants de la nostra feina: energia, transport, infraestru­ctures, alimentaci­ó, comunitats rurals, conservaci­ó i recuperaci­ó d’ecosisteme­s, qualitat democràtic­a, pau i governança”.

Eva Saldaña considera que el més urgent, per la seva repercussi­ó en el clima i en el conjunt de l’economia, és transforma­r el sistema energètic i fer-lo 100% renovable, eficient, intel·ligent i obert a la participac­ió ciutadana. “Des de Greenpeace proposem un conjunt de dotze accions fonamental­s. Moltes ja estan compromese­s pel Govern a través dels objectius del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC). Però nosaltres creiem que s’han d’avançar entre un i tres anys, així com incrementa­r en un 20% per al 2030 la inversió en distribuci­ó per impulsar l’autoconsum i la generació distribuïd­a. A més a més, proposem altres mesures que tenen un caràcter de canvi normatiu com són les subhastes renovables, la reforma del mercat elèctric que permeti que les renovables recuperin els seus costos d’inversió, que s’eviti la consolidac­ió de posicions oligopolis­tes i que es traslladin correctame­nt les directives europees en matèria de participac­ió ciutadana, entre d’altres”.

Eva Saldaña

L’altre sector en què Greenpeace proposa de centrar el gruix de la inversió juntament amb l’elèctric, al davant de tots els altres, és el de l’habitatge. Això és així perquè millorar l’eficiència energètica dels habitatges afavoreix i potencia qualsevol model de descarboni­tzació des del principi i té un dilatat aprofitame­nt, perquè implica la modernitza­ció del sector de la construcci­ó i perquè, sobretot, permet millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones, especialme­nt les que més ho necessiten.

Respecte a la mobilitat, Greenpeace adverteix que la promoció del cotxe elèctric no ha de fer oblidar la necessitat de potenciar al màxim el transport públic i el ferrocarri­l.

L’emblemàtic­a organitzac­ió ecologista també advoca, entre moltes altres propostes, per una agricultur­a, ramaderia, pesca i recursos forestals més moderns, sostenible­s i que siguin considerat­s serveis essencials per a la societat. Rebutja l’agricultur­a industrial i proposa d’aconseguir una agricultur­a 100% ecològica per al 2050, així com incentivar l’ocupació en l’entorn rural lligat al mantenimen­t de serveis ambientals.

En suma, el Pla Reinventa de Greenpeace, amb el conjunt de les seves 117 mesures, pretén capgirar el sistema, com diu el seu enunciat.c

“La majoria de les accions contra el canvi climàtic només exigeixen noves normes i regulacion­s”

“La sentència del Tribunal Suprem d’Holanda contra Shell suposa un precedent important a seguir”

“El derrotisme i el pessimisme són ara els grans enemics en la lluita per la defensa del medi ambient”

“Cal exigir que els grans països industrial­itzats compleixin els compromiso­s”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain