La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brett Bailey: “Hi ha una gran frustració a Sud-àfrica, exacerbada per la covid”

- JUSTO BARRANCO Barcelona

Arriba a Barcelona mentre el seu país viu un esclat de violència i saquejos que ha portat el Govern a treure l’exèrcit. El seu país és Sud-àfrica i ell és Brett Bailey, un director teatral que presenta al Festival Grec –al Teatre Lliure, diumenge i dilluns– el seu Samsó, en què a partir del vell mite bíblic, d’imatges de pintures murals sicilianes, de música electrònic­a amb aires de Radiohead i d’un protagonis­ta que és tot un sangoma, un xaman, un curandero, explora l’actual món de l’hipercapit­alisme, les migracions i la xenofòbia.

Bailey, blanc d’ascendènci­a neerlandes­a amb una àvia que era vident i que està interessat, més que en el món del teatre, en el món dels rituals –especialme­nt en els d’un 80% de la població del seu país, que desconeixi­a en una societat marcada per l’apartheid–, acaba de presentar Samsó a Avinyó i ara a Barcelona, on parla de la situació del seu país: “El 1994, quan el Congrés Nacional Africà va prendre el poder, hi va haver moltes promeses: igualtat d’oportunita­ts, accés a la riquesa... No s’han complert majoritàri­ament. I hi ha una gran irritació, frustració i gana, exacerbade­s per la covid, que ha negat accés a tanta gent fins i tot a l’esperança. Vam tenir un monstre de president durant vuit anys, Jacob Zuma, reemplaçat per Cyril Ramaphosa. Però el Congrés Nacional Africà està dividit al 50% entre dos corrents, un de més tradiciona­lista, basat en el sistema de caps tribals que va governar l’Àfrica, i un altre que busca avançar”.

“Hi ha una lluita al partit que impedeix el canvi que el país necessita. Zuma era un corrupte, i ha estat sentenciat a 15 mesos. La seva família ha mobilitzat la seva part del partit, i de manera oportunist­a han entrat en les protestes bandes criminals. És una tempesta perfecta de pobresa, corrupció i rivalitat que trenca parts senceres del país. Però també hi ha molta esperança, molts dels que intenten protegir i reconstrui­r la societat enmig d’aquesta erupció volcànica són gent negra que no vol caure en els horrors vistos en altres llocs del món”.c

 ?? THIRD WORLD BUNFIGHT ?? Una escena del Samsó, de Brett Bailey
THIRD WORLD BUNFIGHT Una escena del Samsó, de Brett Bailey

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain