La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ciclisme espanyol igualarà un rècord negatiu de fa 40 anys

Crisi Tercer Tour consecutiu sense victòria d’etapa

- X.G. LUQUE Libourne

Si un miracle no hi posa remei –i al Tour de França n’hi ha ben pocs– el ciclisme espanyol tancarà l’edició del 2021 sense cap etapa. Com el 2020 i el 2019. L’últim que va alçar els braços va ser Omar Fraile a Mende, ja fa tres anys, i una sequera semblant no passava des de principis dels anys vuitanta.

Després del parèntesi de les guerres, a Espanya i a Europa, el ciclisme espanyol va tornar al Tour de França el 1949. S’hi van inscriure tot just sis ciclistes i van abandonar tots. Les autoritats esportives del franquisme ho van considerar un afront i hi va haver sancions per baix rendiment.

Després d’una nova aturada, la següent reaparició espanyola va arribar el 1951 i Bernardo Ruiz es va apuntar dues victòries. El ciclista alacantí es va convertir un any més tard en el primer espanyol que pujava al podi del Tour, després d’acabar tercer, després de Fausto Coppi i Stan Ockers.

Des d’aleshores mai hi va haver dos Tours seguits sense victòria espanyola fins a la gran crisi de finals dels setanta. Miguel Mari Lasa va guanyar una etapa a Biarritz, al Tour del 1978, i es va obrir el buit. Quatre Tours consecutiu­s sense victòria. No va ser fins al debut del Reynolds, el 1983, que van tornar les victòries. La primera li va correspond­re a Ángel Arroyo, en una llegendàri­a cronoescal­ada al Puy de Dôme, amb Perico Delgado en segon lloc, que va rellançar la passió pel ciclisme a Espanya.

Es va obrir llavors una llarguíssi­ma etapa d’èxits que va coni

mençar a decaure amb la retirada de Miguel Indurain. No hi va haver etapa espanyola el 1996 i el 1998. Tampoc el 2013 i el 2014, el 2017. Però mai, des del període 1979-1982, tres (o més) anys seguits en blanc com ara.

En aquest Tour 2021 els espanyols han aconseguit tres segons llocs, amb Ion Izagirre a Le Grand Bornand, Imanol Erviti a Nimes i Alejandro Valverde a Andorra la Vella. I tres quarts llocs de mèrit: Iván García Cortina a Carcassona, Ion Izagirre a Andorra la Vella i Enric Mas a l’etapa pirinenca de Luz Ardiden, on va tenir certes opcions de victòria. Però no.

El relleu dels últims campions no acaba d’arribar i la prova més evident és que en aquest Tour no ha competit ni un espanyol a la classifica­ció dels joves. Des de Salvador Cardona, que es va apuntar la primera el 1929, fins a Fraile el 2018 són 129 etapes espanyoles. Però el marcador s’ha encallat.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain