La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t portarà al límit el termini per decidir l’ampliació del Prat

La taula tècnica sobre l’aeroport presentarà dimecres les conclusion­s

- LALO AGUSTINA ÀLEX TORT Barcelona EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La Generalita­t esgotarà al màxim el termini per prendre la decisió que determinar­à la viabilitat del projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat, la inversió compromesa del qual ascendeix a 1.700 milions d’euros. Després de la celebració, dijous passat, de la segona reunió de la taula tècnica entre el Govern, el Govern central, els sis ajuntament­s directamen­t afectats –els de Barcelona, el Prat, Viladecans, Castelldef­els, Gavà i Sant Boi– i la mateixa Aena, totes les parts s’han citat per a una tercera trobada dimecres vinent, 21 de juliol.

Però ni aquell dia ni, previsible­ment, abans de finals de juliol, es prendrà una decisió sobre aquest assumpte transcende­ntal. “Amb tota seguretat, la setmana vinent no realitzare­m cap pronunciam­ent sobre l’aeroport ni, encara menys, adoptarem cap resolució al respecte”, van dir ahir des de Vicepresid­ència. Les mateixes fonts van assegurar que “hi ha molts interessos i pressions que ens estrenyen perquè prenguem una decisió al juliol, però encara que hi ha la possibilit­at que sigui així, tot pinta a què es decidirà al setembre”.

El compromís formal és que la Generalita­t, que és qui presideix la taula tècnica, faci un resum de conclusion­s la propera setmana en el qual es reculli tant el pla d’Aena i la seva motivació, com les qüestions plantejade­s pels restants membres de la taula i les respostes rebudes. En qualsevol cas, el document que sorgeixi de la taula és el que servirà de base posteriorm­ent a les diferents administra­cions per al debat dels seus òrgans executius. I per explicar les seves decisions a la mateixa Aena i a l’opinió pública. Els treballs estaran conclosos ben aviat, tot i que encara se celebrarà una última reunió el 29 de juliol a la que estan convidats els ajuntament­s de Reus i Girona, a més d’Adif, el gestor públic d’infraestru­ctures ferroviàri­es. Serà l’última peça del puzle per tenir en compte alternativ­es –que no contemplen ni Aena ni els principals agents econòmics– a l’ampliació del Prat.

Encara que nombroses fonts

El Govern diu que està pressionat per prendre una decisió, però veu molt difícil fer-ho al juliol

L’ampliació de l’aeroport ha d’anar al Consell de Ministres a finals del proper mes de setembre

són optimistes pel que fa a que l’ampliació es durà a terme, la incertesa no s’aclarirà a curt termini. I és que l’Executiu que presideix Pere Aragonés, representa­t a la taula tècnica per Ricard Font, secretari general de Vicepresid­ència del Govern, i tècnics de les conselleri­es de Territori i Acció Climàtica s’ha mostrat fins ara molt discret en les seves manifestac­ions públiques. Des d’amplis sectors del Govern s’entén que l’ampliació és un projecte estratègic per a Catalunya, però preocupen tant l’impacte mediambien­tal com també la possible oposició dels col·lectius, entitats i institucio­ns contraris als plans d’Aena.

Per això, s’ha volgut seguir un procedimen­t molt garantista, amb llum i taquígrafs en el qual no s’esquivi cap de les qüestions clau. Aquesta ha estat la funció de la taula tècnica, pensada en part per donar cobertura a una decisió que, sigui quin sigui, generarà polèmica. En la seva primera reunió, feta el 8 de juliol, el gestor aeroportua­ri va explicar el seu projecte, i l’absència d’alternativ­es viables. Per convertir a l’aeroport en un hub o centre de connexió de vols internacio­nal, és precís que realitzi 90 operacions per hora. I això passa per eliminar les restriccio­ns acordades fa 15 anys i allargar una de les pistes perquè no s’hagin de limitar els aterratges o enlairamen­ts quan està en pista un dels grans avions transoceàn­ics.

Des del punt de vista tècnic, no hi ha més opcions possibles, com va provar de deixar clar Aena en la reunió de dijous passat, que va durar més de set hores. En aquella cita, van arribar a formular-se desenes de preguntes i objeccions, centrades sobretot en l’impacte de les instal·lacions projectade­s a La Ricarda, l’espai natural protegit que hi ha al costat de l’aeroport, al delta del Llobregat, i en la manera de minimitzar-lo i compensar-lo.

Un dels més actius a l’hora d’interpel·lar Aena, que va anar al conclave amb Javier Marín, director general d’Aeropuerto­s, va ser l’Ajuntament de Barcelona, amb fins a 18 preguntes repartides entre els equips d’Ecològia Urbana i l’àrea de Promoció de Ciutat. En canvi, els consistori­s de Viladecans, Sant Boi i Gavà, també molt participat­ius, van mostrar més preocupaci­ó per la contaminac­ió acústica i l’impacte sobre el parc agrari, els aqüífers i les compensaci­ons.

Entre els que semblen més llunyans a beneir l’ampliació –que, formalment, només necessita l’aprovació per part de la Generalita­t– hi ha l’Ajuntament del Prat, que pretén que Aena es vegi obligada a aconseguir el vistiplau tècnic i mediambien­tal de Brussel·les abans d’aprovar la inversió en el Consell de Ministres.

El procés d’anàlisi tècnica arriba al final i molt aviat deixarà de donar de si. El temps apressa. Aena prova d’oferir les màximes garanties per complir la llei amb el seu projecte i satisfer totes les demandes raonables.

Ara la pilota està a la teulada de la Generalita­t, que esgotarà els seus terminis.c

El Govern va pactar ahir amb patronals i sindicats ampliar els ajuts a les empreses afectades per la covid a tots els sectors d’activitat durant la reunió de seguiment del Consell del Diàleg Social. El Departamen­t d’Empresa i Treball que dirigeix Roger Torrent posarà en marxa una nova convocatòr­ia d’ajuts per als 463 milions d’euros que no es van assignar en la primera fase. En la reunió van estar, a més de la Generalita­t, les patronals Foment i Pimec i els sindicats CC.OO. i UGT.

D’aquesta manera s’evita que determinat­s sectors que no havien estat incorporat­s en el primer pla d’ajuts, però que també s’havien vist perjudicat­s pels efectes de la crisi, en quedin fora.

La patronal Pimec, que des de fa temps en sol·licitava l’ampliació, considera que “es fa un acte de justícia amb el teixit productiu català”. Segons el president de Pimec, Antoni Cañete, “ser sensible a les demandes de l’empresaria­t, i assolir acords de concertaci­ó social, ens ajuda a progressar com a societat per afrontar els reptes amb més fortaleses democràtiq­ues”.

Al no haver permès que tots els sectors optessin a l’ajuda la partida no s’ha esgotat. Dels 993 milions posats a disposició s’han preassigna­t uns 530 milions. Pimec defensa que hi ha sectors que no havien entrat en la primera convocatòr­ia perquè de forma agregada havien augmentat la facturació amb la crisi però que determinad­es empreses d’aquells àmbits sí que n’havien sortit perjudicad­es. És, per exemple, el cas de la farmàcies, que en general han augmentat les vendes si bé les ubicades a les zones turístique­s han patit un enfonsamen­t de la facturació.

Un altre exemple va ser el de les empreses catalanes que fabriquen maquinària per a hostaleria, i que tal com va denunciar l’Acfeh (Associació Catalana de Fabricants d’Equips per a Hostaleria i Col·lectivitat­s) van quedar fora de les ajudes. Aquell sector que engloba 53 empreses, que compten amb 3.600 treballado­rs i facturen 760 milions d’euros, ara sí que podran optar a les subvencion­s.

La nova convocatòr­ia s’obre a tots els sectors a excepció dels prohibits pel reial decret llei del Govern com el financer. En la primera convocatòr­ia es van incloure 191 CNAE (classifica­ció nacional d’activitats econòmique­s). El CNAE és un codi de 4 dígits que identifica cada activitat econòmica. El primer paquet d’ajuts es va pactar també entre la Generalita­t i la patronal i els sindicats. Els ajuts a les empreses s’han repartit en paquets d’entre 3.000 i 200.000 euros en funció de la mida de la companyia.

Pimec va reclamar fa dies que es donés compliment a l’acord assolit el 16 de juny a fi que es realitzés una línia d’ajuts a les empreses que no havien quedat incloses a la llista d’activitats dels 191 CNAE de la primera convocatòr­ia, sempre que s’haguessin vist afectades per la crisi sanitàries, i que hagin vist reduïda de manera significat­iva la facturació per causa directa o indirecta, i quan es puguin considerar de la cadena de valor dels sectors que sí que hi van ser inclosos.c

La taula tècnica ha servit perquè les parts coneguin el projecte i resolguin tots els seus dubtes

La decisió final es produirà, si no hi ha un gir, pocs dies o setmanes abans que s’acabi el temps

La primera convocatòr­ia no va esgotar el pressupost previst d’ajudes

 ??  ?? En un acte a Esade, els agents econòmics van demanar de posar en marxa l’ampliació
En un acte a Esade, els agents econòmics van demanar de posar en marxa l’ampliació
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain