La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una mirada econòmica

- Guillem López i Casasnovas

En algun moment, l’entrada d’Iceta al Govern espanyol donava certa expectativ­a d’impuls des del Ministeri de Administra­cions Territoria­ls a que s’acabés produint alguna proposta de millora de finançamen­t que revifi les parts de l’Estatut que el Constituci­onal no va malmetre o a partir del que en el seu dia configurav­a el pacte fiscal solidari. Amb els canvis polítics d’aquest cap de setmana s’esvaeix aquell bri d’esperança amb el pas d’Iceta a Cultura i Esports. Es neutralitz­a probableme­nt un agent que en la seva intervenci­ó seria vist com a de part, invalidant així qualsevol proposta del president Sánchez, tal és la reticència anticatala­na.

Un altre àmbit en el qual els canvis polítics es poden veure amb preocupaci­ó és el relatiu als Fons Next Generation que s’haurien ja de començar a concretar després de l’estiu. Els canvis ministeria­ls recents és probable que no hi ajudin. Els traspassos de poder de Redondo a López, la presència de nous ministres de Presidènci­a, de Ciència i Tecnologia, Cultura, i d’Infraestru­ctures no crec que ajudin a la millor realitzaci­ó d’aquells fons. La materialit­zació d’aquests projectes vol maduració, estabilita­t, coordinaci­ó i lideratge, aspectes que poden quedar desvirtuat­s amb els canvis esmentats. Els nomenament­s recentment fets aprofundei­xen en la idea de gènere –ja d’una manera més que notable– i de les sensibilit­ats territoria­ls. Perden valor aparentmen­t els coneixemen­ts previs, les trajectòri­es profession­als, la independèn­cia de pensament, l’experiènci­a en els àmbits proposats, l’emprenedor­ia o el coneixemen­t tècnic. Repasseu, si no, els currículum­s del nou Govern de l’Estat en un moment en què caldria la millor expertise per projectar i executar els fons europeus que se’ns posen a disposició de manera prou graciable. Aquesta manera de fer afavoreix els quadres del sottogover­no en la mesura en què es mantenen en la obediència partidista; quadres que passen sovint així a poder definir fins i tot el què de les actuacions, des del seu coneixemen­t del com es procedeix des de l’administra­ció. I quan aquest no és el cas –les obedièncie­s no estan garantides–, es pot produir una mena de tornar a començar, del qual en poden resultar mesos d’inacció o de paràlisi.

Finalment, a Catalunya veiem ara l’efecte del moviment de titularita­ts per una intercanvi estricte de conselleri­es, i com això sovint arriba als graons inferiors de càrrecs amb més profundita­t del que seria raonable. Col·locació i recol·locació de peons a funcions diferents com si tothom servís igualment per a tot.

Tot plegat, sense haver de recórrer a allò del govern dels millors, sembla que hi ha d’haver espai a alternativ­es més raonables per encaixar millor els canvis polítics amb els projectes econòmics i empresaria­ls.

Sembla que hi ha d’haver espai a alternativ­es més raonables pel millor encaix dels canvis polítics

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain