La Vanguardia (Català-1ª edició)

El consum es recuperarà més ràpid que en crisis anteriors

El Banc d’Espanya veu el xoc temporal, amb una alça “intensa”

- MADRID Agències

La sortida de l’emergència sanitària permetrà una recuperaci­ó del consum més ràpida que en crisis anteriors, segons un article analític publicat ahir pel Banc d’Espanya. El document, firmat per l’economista Pablo Aguilar, preveu una recuperaci­ó “intensa” del consum de les llars en uns quants trimestres” a causa de la percepció d’aquests que l’impacte de la crisi sanitària serà transitori i no persistent en el temps, a diferència de l’ocorregut en anteriors recessions, com la financera.

L’anàlisi parteix de les expectativ­es dels consumidor­s, percebent que “en comparació amb altres pertorbaci­ons adverses prèvies”, el xoc originat per la pandèmia de la covid té un grau de persistènc­ia menor. “Això apuntaria a un repunt del consum privat una vegada que es resolgui la crisi sanitària, que tendiria a compensar el retrocés observat durant la pandèmia”, s’argumenta. En gran part, es deu que l’impacte està molt delimitat temporalme­nt, amb un cop sobre la confiança dels agents “sobtat i intens”, però majoritàri­ament transitori. Aquest caràcter temporal podria contribuir que la recuperaci­ó de l’activitat, una vegada aixecades les mesures de contenció, sigui “més robusta”. “Els consumidor­s haurien percebut que l’impacte de la crisi no té un grau de persistènc­ia gaire elevat, la qual cosa contribuir­ia que un comportame­nt expansiu de la despesa de les llars apuntalés la recuperaci­ó de l’activitat”, incideix l’organisme que governa Pablo Hernández de Cos.

És un canvi de tendència sobre recessions anteriors, qualifican­t fins i tot d’“innovador” el comportame­nt sobre crisis prèvies. En part s’explicaria per la “contundent” resposta de les polítiques econòmique­s per enfortir les expectativ­es dels agents i contribuir a la recuperaci­ó. “En el cas concret dels consumidor­s, el mecanisme dels ERTO, les moratòries creditície­s i el mantenimen­t de condicions financeres molt favorables no només haurien enfortit les rendes i la posició patrimonia­l d’aquests agents, sinó que a més haurien consolidat la seva confiança en un ràpid repunt de l’economia”, indica. És a dir, s’han tingut certes xarxes de protecció que en altres crisis no, que han permès aguantar millor.

A això se suma una adaptació al context de la pandèmia, amb l’exemple del teletrebal­l i l’empenta del comerç electrònic, que han permès una “ràpida millora de les expectativ­es sobre l’evolució de l’economia”.

Sobre la “important” borsa d’estalvi que han acumulat les llars, per la impossibil­itat de consumir determinat­s béns i serveis i per la incertesa sobre les seves rendes futures, reconeix que hi ha diversos arguments que suggereixe­n que l’estalviat es traslladar­ia al consum només de forma limitada una vegada que es resolgui la crisi sanitària: que les llars que han estalviat han estat majoritàri­ament les de rendes altes, que tenen menys propensió a consumir, o la possibilit­at que els agents interpreti­n que el fort augment del deute públic portarà a més impostos futurs. Malgrat això, l’entitat preveu un “esvaïment relativame­nt ràpid” dels motius precautori­s que van explicar una part de l’augment de l’estalvi.c

Els ERTO, les moratòries i la política monetària han “consolidat la confiança en un ràpid repunt”

 ?? A. PÉREZ MECA / EP ?? Dos clients amb bosses davant l’aparador d’una botiga
A. PÉREZ MECA / EP Dos clients amb bosses davant l’aparador d’una botiga

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain