La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una riuada en la política alemanya

La catàstrofe sacseja la campanya de les eleccions del setembre

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les devastador­es inundacion­s a l’oest d’Alemanya, que han provocat almenys 156 morts i danys materials terribles, accentuen davant la ciutadania la naturalesa política del clima. Quan queden deu setmanes per a les decisives eleccions generals del 26 de setembre, les primeres des del 2005 sense la democristi­ana Angela Merkel en la lluita, la catàstrofe que s’ha abatut sobre els lands de Rin del Nord-Westfàlia i Renània-Palatinat podria influir en una cita amb les urnes que fins ara bàsicament estava marcada per l’evolució de la pandèmia.

Els analistes alemanys afirmen que tot podria acabar depenent, en bona part, de la celeritat amb què l’Estat enviï ajuda econòmica als milers de damnificat­s, que dijous en qüestió de minuts ho van perdre gairebé tot a causa de la fúria de la pluja torrencial i les aigües desbordade­s. El Govern de gran coalició de conservado­rs i socialdemò­crates preveu aprovar dimecres un paquet d’ajuts d’emergència “significat­ivament superior a 300 milions d’euros”, segons va declarar ahir al diari Bild el ministre de Finances, Olaf

Scholz, que va afegir que a més caldrà invertir milers de milions en la reconstruc­ció de carreteres, ponts i altres infraestru­ctures destrossad­es. Ahir a la tarda la cancellera Merkel també va visitar Schuld, una localitat de Renània-Palatinat totalment arrasada per la crescuda de l’Ahr.

Les riuades, sobrevingu­des enmig d’una relativa treva estival de la campanya electoral, s’han convertit en una prova d’estrès –i en terreny relliscós, com el llot que nega les comarques renanes– per als tres candidats a succeir Merkel a la cancelleri­a. El líder del seu partit i aspirant pel bloc conservado­r, Armin Laschet, president de Rin del Nord-Westfàlia, es va desplaçar immediatam­ent a la zona sinistrada i va qualificar els fets de “desastre de proporcion­s històrique­s”.

Amb tot, dissabte es va haver de disculpar per un incident que es va fer viral. Aquell dia Laschet acompanyav­a el president federal, Frank-Walter Steinmeier, en una visita a Erftstadt, una localitat del seu land molt castigada pels desbordame­nts, i mentre davant les càmeres el cap de l’Estat feia una emotiva declaració sobre la tragèdia, al fons de la imatge es veia Laschet xerrant i rient amb un grup de col·laboradors.

Més sòbria va ser la ràpida visita del candidat socialdemò­crata, el ministre Olaf Scholz, a Renània-Palatinat. A la castigada ciutat de Bad Neuenahr-Ahrweiler Scholz va valorar la catàstrofe com una “qüestió d’importànci­a nacional”. La candidata ecologista a la cancelleri­a, Annalena Baerbock, també va interrompr­e les vacances i divendres se’n va anar a Renània-Palatinat, en una visita a què no es va convocar la premsa. La reactivaci­ó del debat sobre el canvi climàtic podria influir a les urnes, però els ecologiste­s van amb peus de plom perquè no se’ls acusi d’explotar políticame­nt la desgràcia.

Aquests dies s’evoca la imatge del socialdemò­crata Gerhard Schröder, que en les greus inundacion­s de l’Elba del mes d’agost del 2002, quan era canceller, es va presentar a la zona amb botes de goma i impermeabl­e. Hi havia eleccions al setembre, i el candidat conservado­r, el socialcris­tià bavarès Edmund Stoiber, es va

Els tres candidats a succeir Merkel a la cancelleri­a han visitat les zones sinistrade­s a les dues Renànies

Schröder, quan ja era canceller, va anar a les inundacion­s de l’Elba del 2002 i va guanyar les eleccions

quedar al seu lloc de vacances i va rebutjar el “turisme d’inundacion­s”. Schröder anava molt just a les enquestes, i al setembre, per bé que per un marge estretíssi­m, va guanyar les eleccions. Els politòlegs Michael Bechtel i Jens Hainmuelle­r, que han estudiat el fenomen, van concloure que l’SPD va guanyar una mitjana de 7 punts en vots a les zones afectades per la riuada.

Actualment els sondejos electorals, que fa més de dos mesos que atorguen el primer lloc al bloc conservado­r –format per la democristi­ana CDU de Laschet i la seva sòcia bavaresa, la socialcris­tiana CSU–, donen una incerta aritmètica de coalicions. Segons l’últim sondeig, publicat dissabte per l’institut INSA, la conservado­ra CDU/CSU obtindria un 28% dels vots, seguida dels verds (18%) i els socialdemò­crates (17%), i a més distància els liberals (12%), la ultradreta­na AfD (11%) –amb qui ningú no vol pactar– i l’esquerrana Die Linke (7%).

En cas que es mantinguin aquestes xifres només serien factibles coalicions de govern tripartide­s encapçalad­es per conservado­rs, ja que un executiu de només conservado­rs i verds no tindria prou majoria. Seria possible un tripartit de Laschet amb verds i liberals (el més probable), amb verds i socialdemò­crates o amb socialdemò­crates i liberals. L’actual coalició governant de conservado­rs i socialdemò­crates tampoc no tindria els escons necessaris. Un escenari així augura unes negociacio­ns llargues a la tardor per formar govern.c

planta baixa i no hi va haver temps de treure’ls per les finestres.

El veí de davant, Wolfgang Hässel, funcionari del Ministeri d’Agricultur­a a Bonn, de 59 anys, va assistir impotent aquesta desgràcia. Per això es pren amb filosofia la destrucció de tres vehicles de la seva família.

–Què és el que més greu li ha sabut de perdre?

–A la meva dona, el piano de cua. A mi, els llibres. És estrany. La roba m’és igual, però els llibres... Sí, m’ha dolgut

–Cap en particular?

–A la llum dels canelobres ,de l’hongarès Sándor Márai.

Pels carrers de Sinzig s’hi passejava Antonio Linares, de 82 anys. Aquest immigrant de Villanueva de Algaidas (Màlaga), va arribar a Alemanya el 1965 i aquí es va quedar. La seva casa és elevada i no va patir cap mal. Té una filla a Barcelona i família a Sant Andreu de la Barca, però no es planteja deixar Sinzig. A la seva edat, confia que no tornarà a veure una crescuda com aquesta.

Les esglésies catòlica i protestant són sempre molt actives i treballen de costat per socórrer les víctimes dels desastres. Ahir va visitar Sinzig un bisbe auxiliar de la propera Trèveris, Jörg Peters. “El més tràgic és que morissin aquelles persones vulnerable­s per la impossibil­itat d’ajudar-les”, va dir.

Renània-Palatinat és territori catòlic, però Sinzig té un 15% de protestant­s. “Som una minoria qualificad­a”, va fer broma la pastora Kerstin Laubmann, mentre portava a les mans cinc termos de cafè.

–Veig que l’ecumenisme funciona a Alemanya, més de cinc segles després de Luter.

–Ah, sí, funciona. Davant les necessitat­s que hi ha al món, no pot ser de cap altra manera.c

Davant les cases s’hi amunteguen trastos coberts de llot, com ara quatre seients d’un vell Boeing

 ?? CHRISTOF STACHE / AP ?? La cancellera Merkel a Schuld comprovant la destrucció “surrealist­a” que han provocat les pluges
CHRISTOF STACHE / AP La cancellera Merkel a Schuld comprovant la destrucció “surrealist­a” que han provocat les pluges

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain