La Vanguardia (Català-1ª edició)

EUSEBIO VAL

- Sinzig (Alemanya) Enviat especial

La diferència entre l’essencial i allò superflu queda clara en qüestió de segons en circumstàn­cies extremes. Ho van comprovar els 17.000 habitants de Sinzig (Renània-Palatinat) la matinada de divendres. Els equips de rescat els van donar primer 15 minuts per abandonar casa seva. Poc després els van comminar a fugir ja, immediatam­ent, perquè la crescuda del riu Ahr avançava amb una violència apocalípti­ca.

Sinzig era ahir un tragí incessant d’excavadore­s, tractors i camions. Hi ha un afany per netejar i reconstrui­r com més aviat millor. Alguns voluntaris hi arribaven a peu, arrossegan­t maletes i amb pales a la mà. Molta solidarita­t en l’ambient.

Davant els habitatges, muntanyes de trastos arrebossat­s de llot, majoritàri­ament inservible­s, rescatats dels soterranis: vells electrodom­èstics, matalassos, sofàs, roba, joguines. El més surrealist­a eren quatre seients d’avió, el segment central d’un vell Boeing 747 de Lufthansa. Els intents de La Vanguardia per esbrinar qui n’era l’amo i saber la història d’aquesta relíquia aèria van ser infructuos­os.

Com totes les societats opulentes, els alemanys acumulen tones d’objectes, sovint inútils, als soterranis dels seus habitatges. “Sempre ens costa de desprendre’ns-en, però ara ho hem de fer de cop, sense pensar-ho”, va admetre l’Agnes, una secretària de 51 anys.

En Kevin, militar, no es resigna a quedar-se sense el seu BMW de segona mà que va comprar fa només un mes. El cotxe, banyat en fang, era remolcat pel pick-up d’un amic.

–El podrà salvar?

–Em diuen que sí. Però demanarà molt de temps. S’ha de desmuntar tot i netejar cada peça.

Les pèrdues materials es relativitz­en comparant-les amb el drama viscut a pocs centenars de metres, a la moderna residència de l’organitzac­ió Lebenshilf­e. Dotze discapacit­ats físics i mentals, d’edats molt variades, van morir ofegats. Dormien a la

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain