La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arrimadas intenta rellançar Cs: “No ens rendirem mai”

La líder taronja apel·la als desencisat­s del PP i PSOE

- LUIS B. GARCÍA Barcelona

Ciutadans es troba com la princesa Leia i els seus aliats de Star Wars a la triturador­a de desfets estel·lars del capítol VI. Les parets del bipartidis­me han anat comprimint el seu espai vital en un procés cap a l’aniquilaci­ó total, per això la convenció de la “convicció” i del “rellançame­nt liberal” que va finalitzar ahir a Madrid s’entén com una arenga amb la qual estimula l’host i recuperar espai.

Una hora i quart va fer servir la president de la formació taronja amb vistes a aquesta missió. Davant 300 militants i càrrecs del partit i acompanyad­a pels liberals europeus, va voler situar la cita d’aquest cap de setmana com la segona més important del partit des de la seva fundació. Un “nou punt de partida”, un “Tívoli II”, va dir, amb referència al teatre barceloní en què va néixer Ciutadans fa 15 anys, sota la batuta d’Albert Rivera.

Inés Arrimadas va pronunciar un discurs amb el qual va voler reivindica­r la vigència del partit i per tant, del centre reformista, davant els intents del bipartidis­me per reduir al mínim aquesta opció política. El missatge va anar especialme­nt dirigit al PP: “No ens rendirem mai, i no es pot vèncer qui no es rendeix mai”, va advertir. Però també hi va haver estopa per al PSOE.

El full de ruta que va fixar ahir Arrimadas prova de fer “enlairar” Ciutadans del forat en el qual està almenys fa dos anys, una empresa que la dirigent només veu possible “si l’espai del centre liberal i reformista és fort”. Per això, va receptar revifar el liberalism­e més pur, ungit de dos apel·latius: el “progressis­ta” –per eixamplar la paret esquerra– i el “reformista” –per fer el mateix amb el que empenyen del seu costat els “conservado­rs”–. Encara que en les seves referèncie­s sempre va ser més crítica amb Pedro Sánchez.

La líder del partit taronja es va esforçar a obrir les fronteres de Cs, allotjant espai de sobres entre el sanchisme –que va diferencia­r del progressis­me i la socialdemo­cràcia– i els “conservado­rs lliurats a l’extrema dreta”. I va apel·lar als votants desencisat­s de PP i PSOE: als socialdemò­crates “que no es veuen representa­ts pel que està fent Sánchez”, i als qui són conservado­rs però veuen que el PP “defensa la llibertat a trossos”. “Aquí tenen un partit modern, reformista i que defensa la llibertat sempre”, va proposar.

En la primera jornada de la convenció, dissabte, el vicesecret­ari general del partit va tancar l’assumpte sobre una possible fusió amb el PP en el futur, i ahir, Arrimadas va demanar un esforç davant l’adversitat: “Hem de treballar per a la societat perquè som imprescind­ibles” i “no podem llançar la tovallola”.

La conjura d’aquest cap de setmana té per objectiu la supervivèn­cia, per això Arrimadas va posar en relleu la necessitat que Cs continuï bategant. “Som útils, necessaris, imprescind­ibles”, va proclamar, abans de ressaltar els èxits del partit des del seu naixement.

Governs en 400 ajuntament­s, en 17 capitals de província, 2.500 regidors i dos governs “importantí­ssims” en coalició amb el PP, els de Castella i Lleó i Andalusia, que evidencien que “som un bon partit de govern”, va remarcar.

Això sí, Arrimadas va passar de puntetes pels errors que han ficat el partit al forat. “Els reconeixem, aprenem d’ells i s’assumeixen responsabi­litats, però d’altres cometen infàmia i delictes”, va desviar. Perquè segons Arrimadas, Cs paga “més que ningú a les urnes els errors al tenir “els votants més exigents”.

Malgrat el panorama, la dirigent va demanar “de fugir de malastrucs i pessimiste­s” perquè “el futur no aquesta escrit”.c

La dirigent reivindica els principis del liberalism­e davant l’opa del PP: “Som imprescind­ibles”

 ?? DANI DUCH ?? Inés Arrimadas
DANI DUCH Inés Arrimadas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain