La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els excàrrecs del Govern tenen dos dies per donar la fiança de 5,4 milions

- BARCELONA Agències

Els 34 excàrrecs de la Generalita­t tenen fins aquest dimecres per abonar la fiança de 5,4 milions d’euros que els reclama el Tribunal de Comptes en concepte de responsabi­litat comptable pel presumpte ús irregular de fons per a la denominada acció exterior de la Generalita­t.

La instructor­a de l’òrgan fiscalitza­dor va donar un termini de 15 dies hàbils a les defenses dels excàrrecs per dipositar la fiança imposada perquè puguin fer front a les responsabi­litats comptables a què poguessin ser finalment condemnats.

Tal com estableix la llei de Funcioname­nt del Tribunal de Comptes, si les defenses no abonen la caució correspone­nt, es procedirà a l’embargamen­t de béns.

La Generalita­t ha aprovat un decret llei per crear un Fons Complement­ari de Riscos amb 10 milions d’euros que serà gestionat per l’Institut Català de Finances (ICF). La intenció és que l’Administra­ció catalana actuï com a contraaval de l’aval que presenti una entitat financera per cobrir les reclamacio­ns judicials o administra­tives a càrrecs de la Generalita­t, com és el cas de la caució que reclama el Tribunal de Comptes.

Fonts de l’òrgan fiscalitza­dor consultade­s per Europa Press insisteixe­n que correspond­rà a la instructor­a decidir si prospera o no l’estratègia de la Generalita­t, que figura com perjudicad­a a l’acta de liquidació provisiona­l encara que des del Govern no hi coincideix­in.

L’òrgan fiscalitza­dor ha rebut dos recursos. Un presentat per la defensa del expresiden­t de la Generalita­t Carles Puigdemont contra la fiança reclamada al considerar que “té reconeguda immunitat com a europarlam­entari” que “arriba a qualsevol instància i jurisdicci­ó, inclòs el Tribunal de Comptes”.

L’altre l’ha interposat la defensa de l’expresiden­t Artur Mas, que ha al·legat indefensió per una “irregular” tramitació de diligèncie­s i demana d’anul·lar la liquidació provisiona­l fins que es resolgui la petició.

Fonts properes a la causa asseguren que la instructor­a encara no ha donat resposta als recursos i recorden que no té un termini fixat per fer-ho.

La suma més important reclamada pel Tribunal s’atribueix a l’exsecretar­i del Diplocat Albert Royo, a qui se li responsabi­litza de 3,6 milions d’euros, i a continuaci­ó ve l’exinterven­tora de la Generalita­t Mireia Vidal, a la qual se li demanen 3,1 milions.

Vidal va tractar de presentar un recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans per paralitzar l’aval però aquesta institució va resoldre que no admetia aquesta demanda.c

El Tribunal de Comptes no ha resolt encara els recursos de Puigdemont i Mas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain