La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una nova normalitat per a Catalunya

Pedro Sánchez proclama una nova normalitat amb Catalunya després dels indults i dona per fets els vots d’ERC als seus pressupost­os, però els republican­s necessiten millores visibles per blindar l’aposta. I que els acords es compleixin...

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Negociar, pactar i... complir. Els dos primers conceptes alimenten l’art de la política; el tercer es defuig i obliga a continuar negociant quan el que s’imposa és l’interès electoral i les urgències del calendari. Pedro Sánchez i Pere Aragonès han fixat l’agenda de negociació però només hi ha un pacte previsible, el que ha de donar llum verda als pressupost­os per a l’any vinent amb els vots d’ERC. Així doncs, mentre Aragonès fa bandera de la demanda d’una amnistia i un referèndum d’independèn­cia, dins d’ERC i Junts temen que Sánchez converteix­i la comissió bilateral en una taula de negociació pressupost­ària i ompli la taula de diàleg amb discussion­s sobre l’autogovern, pròpies de la bilateral. “Constituci­ó i llei”.

Nou to, aposta pel diàleg i calendari de treball... Una nova normalitat per a Catalunya. Amb pressupost­os Sánchez es garanteix la legislatur­a i es blindarà davant les andanades de la dreta amb fons europeus, dades de recuperaci­ó i lleis tenyides de vermell i lila. La carpeta catalana continuarà sobre la taula, però a càrrec dels tribunals i pendent dels dos anys de compte enrere.

A curt termini s’ha imposat el pragmatism­e. La llista de demandes de la Generalita­t a la comissió bilateral no té final, mentre que a la delegació de l’Estat la clau és apuntalar la imatge de normalitat. Els acords són secundaris per a la Moncloa però indispensa­bles per a ERC. “Necessitem resultats”, sobretot en matèria de drets socials, afirmen, i així s’ha traslladat al Govern espanyol.

Així i tot, ERC es veu obligada a invertir temps i declaracio­ns en cada pas. El Govern de Sánchez, ni amb Miquel Iceta al Ministeri de Política Territoria­l, no tenia intenció de fer la reunió de la bilateral abans de la conferènci­a de presidents autonòmics del dia 30 a Salamanca. I encara menys si Aragonès descarta assistir-hi per “fer-se la foto”. Es va fixar una data però es va evaporar, després va arribar la remodelaci­ó del Consell de Ministres, i sant tornem-hi.

Laura Vilagrà i Isabel Rodríguez han tardat cinc dies a contactar per telèfon per fixar la cita el 2 d’agost a Madrid. “Un acord entre presidents no el poden canviar una ministra i una consellera”, va ser el missatge des del Palau de la Generalita­t. S’abordaran demandes eternes i s’omplirà el calendari de reunions de les comissions de transferèn­cies, d’infraestru­ctures i d’afers econòmics. El traspàs més desitjat és la de la gestió de l’aeroport, el port o fins i tot la Zona Franca, però el més simple és, des de fa dècades, el de les beques.

Els governs espanyols acumulen sentències del Tribunal Constituci­onal en què fins i tot es llancen reprimende­s a l’Executiu: “El mantenimen­t d’aquest règim transitori i excepciona­l, derivat del retard en l’assumpció per les comunitats autònomes de la major part de la gestió del sistema de beques, és difícilmen­t conciliabl­e amb les exigències d’un Estat descentral­itzat com el nostre”. El missatge pot fer remoure a les poltrones la majoria actual del TC, però hi és, per triplicat i sense complir. La demanda supera els vint anys als tribunals i ningú no preveu que compleixi les noces de plata.

Ara Junts entra en el joc de la gestió del mentrestan­t amb Madrid, però la seva disposició incomoda els republican­s i apuja el preu dels pactes bilaterals entre ERC i el PSOE. ERC va votar els pressupost­os del 2021, però la majoria d’acords a què es va arribar transiten pels llimbs. Ni cogovernan­ça dels fons europeus –el Govern central ha advertit amb un recurs d’inconstitu­cionalitat el decret de la Generalita­t– ni comissió de garantia de l’execució de les inversions a Catalunya ni el ministre José Luis Escrivá sembla especialme­nt interessat a traspassar la gestió de l’ingrés mínim vital a Catalunya, quan està en guerra amb el PNB pel mateix tema. Jordi Sànchez té clar que caldrà pactar amb els socialiste­s, però a Junts ressona l’“A canvi de res” que s’atribueix a ERC. Els postconver­gents volen lligar curt els seus socis de Govern en la negociació pressupost­ària, si bé s’evita el soroll. Les diferèncie­s es comuniquen, però el marcatge és estret. Després dels indults, el nou Govern espanyol ja ha començat a minimitzar el conflicte polític amb Catalunya, ERC no es pot aixecar de la taula i Junts sap que sense sortida política per a Carles Puigdemont no hi ha solució. Pactar, i sobretot complir, depèn de la resistènci­a i els interessos de tothom.

 ?? DANI DUCH ?? La confluènci­a dels carrers Amnistia i Independen­cia, a Madrid
DANI DUCH La confluènci­a dels carrers Amnistia i Independen­cia, a Madrid
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain