La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per una llei útil per a les ‘start-ups’

- __ Redactors en cap: __ Defensor del lector: __ Consellers de Direcció:

L’avantproje­cte de l’anomenada llei d’Empreses Emergents (start-ups) que impulsa el Govern espanyol, malgrat la bona acollida que la iniciativa ha tingut, ha decebut pel contingut. Bona part dels emprenedor­s i experts que s’han pronunciat sobre l’avantproje­cte opinen que és molt mesquí fiscalment i que servirà de poc si no es transforma en més ambiciós per impulsar amb eficàcia la creació, desenvolup­ament i expansió d’aquest tipus d’empreses. No es tracta d’inventar res nou sinó de copiar les normatives que apliquen amb gran èxit en altres països.

La creació d’empreses emergents, que es basen en les oportunita­ts que ofereixen les noves tecnologie­s en múltiples sectors per a la creació de nous productes o serveis, és clau per al desenvolup­ament d’ecosisteme­s emprenedor­s d’innovació, entre els quals Silicon Valley és el principal paradigma. Espanya ha fet un gran salt els últims anys amb el desenvolup­ament de dos grans hubs d’innovació a Madrid i Barcelona. Però és urgent adoptar mesures per consolidar-los i expandir-los.

Si el marc fiscal i laboral en què han de funcionar els emprenedor­s innovadors no és competitiu, el més probable és que optin per instal·lar-se en altres llocs. Amb el bon clima, la qualitat de vida i les bones infraestru­ctures digitals i de comunicaci­ó que té Espanya, que són una base idònia per al desenvolup­ament i l’atracció de talent davant altres destinacio­ns, no n’hi ha prou per consolidar ecosisteme­s emprenedor­s i innovadors potents i amb futur. En aquest sentit, la iniciativa d’impulsar una llei de start-ups pot ser una gran oportunita­t. Però ha de canviar la filosofia de base. Com més start-ups es creïn a Espanya, i més talent aposti pel nostre país, més progrés hi haurà en el futur. Encara que se’ls concedeixi un règim fiscal favorable a curt termini, com exigeix el sector, la capacitat de generació de riquesa i de llocs de treball a mitjà i llarg termini és tan elevada que compensarà amb escreix els incentius que ara puguin tenir. Aquesta és la filosofia que s’hauria d’imposar en la nova llei. Pensar en termes de recaptacio­ns immediates i de controls excessius per evitar fraus, que frenen el creixement, és tirar-se pedres a la pròpia teulada. Cal fomentar, de la millor manera possible, l’emprenedor­ia, les empreses emergents, la innovació tecnològic­a i el talent. Aquesta és la millor política fiscal que es pot fer per garantir el progrés futur.

Són molts els aspectes de l’avantproje­cte de la llei de start-ups que caldria millorar. La llista és extensa i afecta l’impost sobre la renda de les persones físiques, el de societats, el de patrimoni i el de succession­s. També són necessàrie­s, entre d’altres, mesures de flexibilit­at laboral, adaptades a les noves tecnologie­s, per a la contractac­ió de talent, així com l’agilitació dels tràmits burocràtic­s per a la contractac­ió de profession­als estrangers. El primer inconvenie­nt, no obstant, està en la definició que l’avantproje­cte fa de start-up i en les dificultat­s existents per acreditar els requisits necessaris. Però, com hem dit, no s’ha d’inventar res sinó copiar el model que s’utilitza en els ecosisteme­s d’emprenedor­ia i innovació que funcionen amb èxit en altres països.

L’avantproje­cte de la llei de start-ups es troba actualment obert a a consulta pública. És el moment a partir del qual el Govern espanyol i el sector haurien d’acordar les modificaci­ons necessàrie­s. Si es fa l’esforç d’impulsar una llei específica per a aquestes empreses cal aconseguir que sigui el més útil possible. El futur depèn de la innovació. Cal potenciar-la fiscalment i laboralmen­t al màxim. No fer-ho és mirar amb les llums curtes i posar pals a les rodes del progrés.c

L’impuls al talent i la innovació exigeixen un marc legal competitiu amb el d’altres països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain